Türkiye’de SMA Tarama Programından 1 Milyon 834 Kişi Faydalandı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, konuyla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şunları belirtti: “SMA hastalığını önlemeye yönelik evlilik öncesinde çiftlerin taşıyıcılık testini içeren tarama programı, 81 ilde uygulanıyor. 4 Eylül 2023 itibarıyla 1 milyon 834 kişi bu programdan faydalandı. SMA taşıyıcılığının tespiti hastalığın erken teşhisi ve tedavisinde büyük bir rol oynamaktadır.”

SMA, toplumda her 50 kişiden birinde görülen genetik bir hastalıktır. Ebeveynlerden her ikisi de taşıyıcı olduğunda, bebekte hastalık riski yüzde 25’e kadar yükselir. Bu nedenle, evlilik öncesi SMA taşıyıcılığını saptamanın büyük bir önem taşıdığını vurgulayan Bakan Koca, çiftlerin bu taramadan geçmesini teşvik etmektedir.

SMA tarama testleri, Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz olarak sağlanmakta ve aile hekimlikleri tarafından yürütülmektedir. Bu önemli hizmet sayesinde, gebelik döneminde de tarama testi yapılabilir. Tarama sonuçları, 2 hafta içinde elde edilmekte ve e-Nabız uygulaması üzerinden görüntülenebilmektedir.

Sağlık Bakanı ayrıca, çiftlerin taşıyıcı olduğu belirlendiğinde genetik danışma hizmeti sunulduğunu da belirtti. Bu danışma, doğum öncesi veya tüp bebek aşılama gibi seçenekleri içermektedir. SMA, tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen bir hastalıktır. Bu nedenle, evlilik öncesi SMA Tarama Programı, erken teşhis ve önleme açısından büyük bir öneme sahiptir.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir