Kahramanmaraş Depremleri Sonrası Vertigo Ve Baş Dönmesi Vakalarında İki Kat Artış

Kahramanmaraş’ın merkez aldığı büyük depremlerin ardından vertigo vakalarında dikkat çekici bir artış yaşanıyor. Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliniği’nden Doç. Dr. Talih Özdaş, vertigo vakalarının deprem sonrası ‘dizziness’ semptomuyla karıştırılmaya başlandığını belirtiyor.

Doç. Dr. Özdaş, “Vertigo, iç kulaktaki kristallerin hareketi sonucu kişinin kendisini veya çevresini dönüyormuş gibi hissettiği bir durumdur. Buna ek olarak ‘dizziness’ semptomu, hastaların yerin altından kayıyormuş gibi hissettiği veya baş dönmesi yaşadığı bir durumu ifade eder. Özellikle Kahramanmaraş merkezli büyük depremler ve artçı sarsıntılarla birlikte insanlar sürekli ‘vertigo’ diyerek kliniğimize başvuruyor, ancak aslında ‘dizziness’ semptomu yaşıyorlar. Yaptığımız incelemeler, çoğu şikayetin kulak veya nörolojik kaynaklı olmadığını, stresle ilişkilendirilebileceğini gösteriyor.” dedi.

Doç. Dr. Özdaş, depremden sonra bazen saatler, bazen aylar boyunca sürebilen vertigo ataklarının ve ‘dizziness’ semptomuyla gelen vakaların, Şubat ayından bugüne yüzde 50 oranında arttığını açıkladı. Bu artışın, depremin insanları strese sokması nedeniyle olduğunu belirten Doç. Dr. Talih Özdaş “Literatüre göre artçı sarsıntıların sıklığı ve hissedilmesine bağlı olarak depremin etkisinin 1-2 yıl boyunca sürebileceği tahmin ediliyor. Yani vertigo ve dizziness şikayetlerinin bu dönem boyunca devam etmesi muhtemel” diye ekledi.

Doç. Dr. Özdaş, Tedavi Seçeneklerini Açıkladı

Eğer vertigo teşhisi konursa, hastanın durumuna göre manevra veya ilaç tedavisi uygulanıyor. Ancak eğer şikayetler kulak kaynaklı değilse, dizziness semptomu fark edilirse, hastalar psikiyatriye yönlendiriliyor.

Ayrıca baş dönmesi şiddetliyse veya diğer belirtiler varsa, hastalar nöroloji uzmanına yönlendiriliyor.

Doç. Dr. Özdaş, baş dönmesi şikayeti yaşayan kişilerin, ciddi sağlık sorunlarını gidermek için kulak burun boğaz, nöroloji veya dahiliye uzmanına başvurması gerektiğini vurguluyor ve bilinçsiz ilaç kullanımından kaçınılması gerektiğini hatırlatıyor.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir