Amiloid PET Görüntüleme ile Alzheimer’ı Belirti Göstermediği Dönemde Tespit

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı’nın Stratejik Ar-Ge desteğiyle yürütülen Amiloid PET görüntüleme çalışması, ilerleyen yıllarda ulusal erken tanı modeli geliştirme hedefini taşıyor.

Geliştirilen molekülle yapılan nükleer tıp incelemesinde hastalara damardan verilen radyoaktif belirteç, beyindeki Alzheimer hastalığının kilit proteini olan “amiloid plak” birikimini ölçüyor. Bu yöntemle hastalara erken dönemde tanı konularak doğru tedaviye yönlendirme amaçlanıyor.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Lütfiye Özlem Atay, “Alzheimer, belirtilerin ortaya çıkmasından 15-20 sene önce başlıyor” diyerek bu yöntemle hastalığın belirti ortaya çıkmadan önce tespit edilebilmesinin öneminin oldukça büyük olduğunu vurguladı.

Alzheimer’a karşı geliştirilen yeni ilaç tedavilerinin de bu tanı yöntemine dayandığını belirten Prof. Dr. Atay, amiloid PET taramasının hastaları erken dönemde tanılayarak, yeni tedavilere erken dönemde yönlendirmenin mümkün olduğunu ifade etti.

Türkiye’de yaşlı nüfusun artışı göz önüne alındığında, Alzheimer pandemisine karşı ulusal bir tanı modeli geliştirme hedefinin önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Atay, bu çalışmaların ülkede ve dünyada giderek artan Alzheimer vakalarına karşı önleyici bir adım olduğunu söyledi.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir