İngiltere’deki Yaşlı Bakımevinde Yeni COVID-19 Varyantı Alarmı

Şu ana kadar kesin tanı konulan 34 BA.2.86 vakasının 28’i bu bakımevinde yaşayan yaşlılardan oluşuyor. Henüz ölüm vakası bildirilmese de uzmanlar yeni varyantın potansiyel risklerini değerlendiriyor.

İngiltere Sağlık Güvenliği Kurumu, BA.2.86 varyantının ilk kez 18 Ağustos’ta tespit edildiğini belirtti. Ancak bu varyantın diğerlerine göre daha tehlikeli olup olmadığını belirlemek için daha fazla veriye ihtiyaç olduğunu vurguladı. Varyant, henüz “kaygı veren” listesine dahil edilmedi. Ancak aşı olmayan kişilere destekleyici aşılarını almaları konusunda çağrıda bulunuluyor.

Önümüzdeki haftalarda İngiltere’de 65 yaş ve üzeri kişilere destekleyici aşı yapılacağı duyuruldu. Hükümet, yeni varyant nedeniyle aşılama sezonunun planlandığından daha erken başlayacağını açıkladı.

BA.2.86 varyantı, Omicron varyantından türetilmiş ve şu ana kadar tespit edilen 34 vakadan 5’inin hastaneye yatış gerektirdiği bildirildi. Çoğu hastanın iyileştiği belirtiliyor.

Bu yeni varyantın farklı bölgelerde bağımsız olarak ortaya çıkması, yayılma potansiyeline işaret ediyor. Norfolk’taki yaşlı bakımevinde grip vakalarının artması ve yapılan testlerin sonuçları, yeni varyantın yakın temasla hızla bulaşabileceği sonucuna ulaşıldığını gösterdi.

BA.2.86, diğer COVID-19 varyantlarına göre daha fazla mutasyona uğramış gibi görünüyor ve İngiltere dışında da birçok ülkede tespit edildi.

Eylül ayı başından itibaren İngiltere’de 2,879 vaka bildirildi, ancak test sayısının azalması nedeniyle bu rakamın gerçek salgın durumu hakkında net bir fikir vermediği belirtiliyor. Ancak bu sayının bir önceki haftaya göre yüzde 13 arttığı ve mayıs ayından bu yana en yüksek vaka sayısına ulaşıldığı göz önüne alındığında, virüsün yayılma eğilimine işaret ediyor.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir