Sözleşmeli Sağlık Personelinin Tayin Hakkı İçin Hukuk Mücadelesi

Sağlık Bakanlığı, 663 Sayılı Sağlık Alanında Bazı Düzenlemeler hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin 45/A maddesine dayanarak çoğu personel atamasını sözleşmeli olarak yapmaktadır. Ancak bu atama yöntemiyle göreve başlayanlar, 2018 yılında yayımlanan usul ve esaslara göre sadece aile birliğini sağlamaları durumunda tayin hakkına sahip olurken, başka bir tayin hakkı verilmemektedir. Bu durum, sağlık personelinin sağlık gerekçesi gibi önemli nedenlerle dahi tayin talep edememesine yol açmaktadır.

İstanbul’da görev yapan bir tıbbi sekreter, babasının yüzde 99 ve annesinin yüzde 58 oranında sağlık raporlarına sahip olmasına rağmen tayin başvurusu reddedildi. Bu olay sonrasında Yeni Sendika, sağlık gerekçesiyle tayin talepleri reddedilen sözleşmeli çalışanlar için hukuk mücadelesi başlattı. Sendika, İstanbul 5. İdare Mahkemesi nezdinde 18 Mayıs 2023 tarihinde idari bir dava açtı.

Bu davayı kazanmaları halinde, verilecek olumlu kararın 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 45/A maddesine göre görev yapan tüm sağlık personeli için örnek teşkil etmesi beklenmektedir.

Yeni Sendika Genel Başkanı Metin Memiş, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, sağlık nedeniyle tayin taleplerinin reddedilmemesi gerektiğini vurgulayarak, sağlık çalışanlarının mağdur edilmemesi gerektiğini belirtti. Sendika, sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının haklarını savunmaya devam edeceğini ifade etti.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir