Grip, RSV ve COVID-19’un Birlikte Görülme Riski Artıyor

Grip, RSV ve COVID-19 üçlü salgınına dikkat çeken Dr. Şirin Seçkin; “Böyle bir tehlike yazın yoktu. Hava soğudukça bu risk de artıyor. İnsanlar daha çok iç mekanlarda vakit geçiriyor. Çocuklar okula gidiyor, ki çoğu enfeksiyon için çocuklar rezervuar ve taşıyıcı durumundadır” açıklamasında bulundu.

Dr. Seçkin, üçlü enfeksiyonun özellikle aralık-ocak-şubat aylarında beklenmekte olduğunu belirtti.

Grip, RSV ve COVID-19’un bir arada görülmesinin hastalığın daha ağır seyretmesine neden olduğunu belirten Dr. Seçkin, RSV’nin uzun süren öksürük, astım tarzı hırıltı, nefes darlığı, yüksek ateş ve zatürre gibi solunum yolu bulgularına yol açan bir virüs olduğunu söylüyor. Dünya Sağlık Örgütü de bu konuda uyarılarda bulunuyor.

Küresel Isınma Virüsleri Etkiliyor

Küresel ısınmanın virüsleri etkilediğini belirten Dr. Seçkin, “Her hava değişikliğinde virüsler daha çok mutasyon yapıyor. Solunum yolu enfeksiyonlarında pikleri en çok yazdan sonbahara, sonbahardan kışa ve kıştan ilkbahara geçerken görüyoruz. COVID-19’da da sürekli mutasyon devam eden bir virüs olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

Üçlü salgında tedavi konusunda Dr. Seçkin, hastalarda grip varsa antiviral ilaç verildiğini, ikili veya üçlü virüs tespit edilmişse grip ilacı verildiğini ve eğer genel durum iyi değilse antibiyotik tedavisi uygulandığını belirtiyor. Ayrıca çocuğun genel durumu iyi değilse evde kalması yerine bir doktora başvurması gerektiğini öneriyor.

Aşı konusuna da değinen Dr. Seçkin, hastaların enfeksiyondan hemen sonra aşılanabileceğini ve bu sayede tekrar hastalığı geçirme ihtimallerinin azalacağını ifade ediyor. “Kimin hastalığı nasıl geçireceğini ya da long COVID olup olmayacağını önceden kestirmek imkansızdır. Aşı tekrarlarını yapmak epey koruyucudur” uyarılarda bulundu.

Ayrıca “Risk grubunda değilim” düşüncesiyle aşılanmamanın hastalığa yakalanıldığında ciddi sorunlara neden olabileceğinin de altını çizdi.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir