Uzmanlarından Uyarı: Pıhtıya Bağlı Hastalıklar Ölümcül Olabilir

Antalya’nın Kemer ilçesinde düzenlenen ASVS 2023 Kongresi’nde, uluslararası vasküler ve endovasküler cerrahi uzmanları, damar sağlığına dikkat çekerek pıhtıya bağlı hastalıkların ölüm oranlarındaki ciddiyeti vurguladı.

Kongrede; aort hastalıkları, şah damarları, derin ven trombozu ve pulmoner emboli gibi konular ele alındı. Bin 600 cerrahın katıldığı kongrede, dünyanın önde gelen kalp ve damar cerrahları, damar hastalıklarıyla ilgili deneyimlerini paylaştı.

ASVS Kongre Başkanı Prof. Dr. Hakkı Tankut Akay, damar hastalıklarının dünya genelinde bulaşıcı hastalıklardan sonra en fazla ölüme neden olduğunu belirtti. Atardamar, toplardamar ve lenf hastalıkları olmak üzere gruplara ayrılan damar hastalıklarının, 2019 yılında 20 milyon insanın hayatını kaybetmesine yol açtığını ifade etti.

Prof. Dr. Akay, ” Pıhtı atması sonucu oluşan hastalıkları; kanser, trafik kazası gibi ölüm sebepleriyle bulaşıcı hastalıklardan sonra en sık hayat kaybettiğimiz sebeplerden biri. Sadece hayatı kaybetme anlamında değil, aynı zamanda maddi kayıplar, iş gücü, uzuv kayıpları ve hayati organlar üzerinde olumsuz etkileri bulunmaktadır.” dedi.

Pıhtıya Karşı Özel Korunma Gereklidir

Fleboloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Adnan Taner Kurdal, gebeliğin damarlarda pıhtı oluşumunu artıran bir durum olduğuna dikkat çekti. Normal gebeliklerde bile pıhtıya bağlı ölüm riskinin bulunduğunu belirten Prof. Dr. Kurdal, “Gebe kalmayan kadınların tüp bebek tedavisi sırasında oluşan pıhtı riski, gebelerin ölüm riskini artırabilir. Doğum kontrol haplarının kullanımı da pıhtı oluşumunu artırabilir. Özellikle gebelerin, pıhtıya karşı özel korunma tedbirleri alması hayati öneme sahiptir.” şeklinde konuştu.

Damar Sağlığınızı Göz Ardı Etmeyin!

Ulusal Vasküler ve Endovasküler Cerrahi Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nevzat Erdil, şah damarın beyni besleyen oksijen taşıyan damar yapısı olduğunu hatırlatarak, gençlerde dahi görülen inme hastalığına dikkat çekti. Prof. Dr. Erdil, yaş, sigara ve yüksek tansiyonun damar sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine vurgu yaparak “Damar sağlığınızı göz ardı etmeyin, erken tanı hayati önem taşır.” dedi.

Ulusal Vasküler ve Endovasküler Cerrahi Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Dilek Erer, bacak sağlığının önemine vurgu yaparak toplar damar sistemi hastalıklarının farkındalığının artırılması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Erer, “Uzun süre oturup ayakta kalmak, yer çekimi etkisiyle bacaklarımızdaki toplar damarları olumsuz etkiler. Bu durum, pıhtı oluşumuna ve hayati risklere yol açabilir. Damar sağlığımızı korumak için düzenli kontrol ve bilinçli bir yaşam önemlidir.” şeklinde uyardı.

Damar sağlığı uzmanları, toplumda damar hastalıklarına karşı bilinç oluşturmanın, erken tanının hayati önem taşıdığını belirterek, herkesi düzenli kontrol ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları konusunda bilinçli olmaya davet etti.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir