Mantarı Güneşte Bırakmak D Vitamini Oranını Artırıyor

Sağlıklı beslenme, vücudumuzun optimal şekilde çalışabilmesi için gerekli olan vitamin ve mineralleri karşılamada hayati bir rol oynar. Özellikle D vitamini, kemik sağlığından bağışıklık sistemine kadar birçok önemli fonksiyon için kritik bir öneme sahiptir. Son yapılan bir araştırma, mantarın bu şekilde tüketilmesiyle D vitamini miktarını 25 kat artırdığını ortaya koydu. Bu bulgu, mantarın böyle tüketilmesi halinde vücudun D vitamini ihtiyacını önemli ölçüde karşılayabileceğini gösteriyor.

25 Kat Daha Fazla D Vitamini Alabilirsiniz

Paketi açıp mantar hemen pişirilmemelidir. Çünkü mantar koparıldıktan sonra bazı vitaminleri sentezlemeye devam eder. Güneşte bırakıldıktan sonra tüketilen mantarın D vitamini miktarı 25 artabilir. Bu da günlük D vitamini ihtiyacımızın tamamını karşılayabilir. Mantarın bu özelliğinden faydalanmak için, tüketilmeden önce mutlaka güneşe bırakılması gerekiyor.

Mantarın Yıkanmaması Gerekir

Mantarın sağlıklı bir şekilde tüketilmesi için dikkat edilmesi gereken önemli bir detay, mantarı kesinlikle yıkamamaktır. Mantarın yapısı, suyu emme eğiliminde olduğu için yıkandığında içine bütün pislikleri çeker. Bu nedenle mantarları gönül rahatlığıyla tüketebilmek için bıçak yardımıyla soymak daha doğru bir yöntemdir.

Araştırma Sonucu Ortaya Çıktı

2022 yılında Journal of Food Science dergisinde yayımlanan bir araştırmada, portabello mantarlarının 20 dakika güneş ışığına maruz bırakılmasının, D vitamini seviyelerini önemli ölçüde artırdığı keşfedildi.

Bilim insanları karanlık koşullarda yetiştirilen portabello mantarlarının güneş ışığına maruz bırakılmasının, D vitamini seviyelerinde çarpıcı bir artışa neden olduğunu ortaya koydu. Araştırmacılar, 20 dakika süresince güneş ışığına maruz kalan mantarların, güneş ışığı almayan mantarlara göre D vitamini seviyelerinin 10 katına kadar çıktığını belirledi. Araştırmada ayrıca ortaya çıkan bir başka önemli bulgu, güneş ışığına maruz bırakılan mantarların, D vitamini açısından zenginleştirilmiş mantarlara benzer seviyelerde D vitamini içerdiği oldu.

Araştırmalar, mantarların güneş ışığına maruz bırakılmasının, D vitamini içeriğini önemli ölçüde artırabildiğini ortaya koyuyor. Bu da mantarın D vitamini açısından daha etkili bir besin kaynağı haline gelmesine katkıda bulunabilir.

University of California, Davis’ten Dr. Michael Greger’ın liderliğinde yürütülen bir araştırma, mantarların güneş ışığına maruz bırakılmasının, özellikle D vitamini eksikliği olan bireyler için önemli bir besin kaynağı olabileceğini ortaya koydu. Greger, mantarların D vitamini bakımından zenginleştirilmiş bir besin haline gelebileceğini vurgulayarak, bu özellikle güneş ışığı almayan bölgelerde yaşayan veya D vitamini eksikliği bulunan kişiler için önemli bir fayda sağlayabileceğini belirtti.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir