Kahvenin Beyin Sağlığı Üzerindeki Olumlu Etkileri

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sultan Tarlacı, kahve tüketiminin yaşa bağlı bilişsel azalma, Alzheimer ve Parkinson gibi nörolojik hastalıklara karşı olumlu etkilerini açıkladı. Tarlacı, kahvenin beyin sağlığı üzerindeki etkilerini değerlendirdiği açıklamalarda, kafeinin genel sağlık açısından bir dizi olumlu etkisi olduğunu belirtti.

Tarlacı, kahve içmenin beyindeki kimyasal ve epigenetik faktörleri etkileyerek sinir sistemine pozitif etkilerde bulunduğunu ifade etti. Ayrıca kahvenin içerdiği kafeinin kan beyin bariyerini serbestçe geçebildiğini ve bu sayede beyindeki etkisinin hızlı bir şekilde ortaya çıktığını söyledi.

Kahvedeki kafeinin moleküler yapısına odaklanan Tarlacı, kahvenin içerisinde 800-900’e yakın kimyasal bulunduğunu ve bunların çoğunun işlevinin tam olarak bilinmediğini belirtiyor. Ancak kafeinin bu kimyasal içerik içinde ana etken madde olduğunu vurgulayarak farklı kahve çeşitlerindeki kafein miktarlarının da değişebileceğine dikkat çekti.

Bazı Kanser Türlerinde Olumlu Etkileri Bulunuyor

Kafeinin sağlık üzerindeki etkilerini değerlendiren Tarlacı, kafeinin duygusal ve fiziksel iyilik halini artırdığını, bazı kanser türlerinde olumlu etkileri olduğunu, Parkinson hastalığı üzerindeki olumlu etkilerinin önemli olduğunu belirtti. Ayrıca kahve tüketiminin Alzheimer, demans oranını azalttığını ve Parkinson hastalığı riskini düşürdüğünü vurguladı.

Tarlacı; kahvenin tansiyon, baş ağrısı, depresyon gibi sağlık konularındaki etkilerine de değindi. Fakat yine de aşırı kafein tüketiminin bazı yan etkilere neden olabileceği konusunda uyardı. Özellikle, gebelik döneminde kafein tüketiminin sınırlanması gerektiğini özellikle vurguladı.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir