Sivrisinek Kaynaklı Virüsler İçin İlk Aşı Onaylandı

Sivrisinekler aracılığıyla insanlara bulaşabilen Chikungunya virüsü, hastalarda eklem iltihapları, yüksek ateş ve şiddetli ağrılar gibi belirtilere neden oluyor. FDA, dün yaptığı açıklamada, ‘’ABD’de bugün chikungunya virüsüne karşı geliştirilen ilk aşı onaylandı. Ixchiq chikungunya virüsüne yakalanma riski yüksek olan 18 yaş ve üzeri bireyler için onaylanmıştır.” ifadesi kullanıldı.

Son 15 Yılda Minimum 5 Milyon Vaka

Son 15 yılda Chikungunya virüsüne bağlı minimum 5 milyon vaka bildirildiğini açıklayan FDA, “Ixchiq’in güvenliği Kuzey Amerika’da yürütülen iki klinik çalışmada değerlendirildi. Bu çalışmalarda, 18 yaş ve üzerindeki yaklaşık 3 bin 500 katılımcıya bir doz aşı uygulandı.” ifadelerine yer verildi.

Aedes aegypti ve Aedes albopictus cinsi sivrisineklerden insanlara bulaşan Chikungunya virüsü, anneden bebeğe doğum anında veya emzirme sırasında nadiren geçer ve insandan insana doğrudan bulaşma kanıtı bulunmuyor. Chikungunya virüsü, “iki büklüm yapan” anlamına gelen Tanzanya dilindeki bir terimden türetilmiştir. Bu ad, hastalığın sebep olduğu eklem iltihapları ve şiddetli ağrılara bağlı olarak hastanın hareketlerinde ve duruşunda kısıtlamaya neden olmasından kaynaklanıyor.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir