Bebeklere Şarkı Söylemek Dil Gelişimine Katkı Sağlıyor

Cambridge Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırma; bebeklere şarkı söylemek, konuşmak gibi aktivitelerin dil öğrenimini desteklemede önemli bir rol oynadığını ortaya koydu. İngiltere’deki bir ilkokul öğretmeninin 18 farklı çocuk şarkısını seslendirdiği videonun incelenmesi sonucunda 4, 7 ve 11 aylık toplam 50 bebeğin beyin aktiviteleri ölçüldü.

Araştırmacılar, özel algoritmalar kullanarak bebeklerin dinledikleri şarkıyı beyinlerinde nasıl kodladıklarını analiz etti. Elde edilen sonuçlar bebeklerin dil öğrenimini, çocuk şarkılarındaki ve ninnilerdeki ritmin yükselip alçalan tonlarından aldıklarını gösterdi. Ayrıca disleksi ve gelişimsel dil bozukluğunun, ritmin yükselip alçalan tonlarından elde edilen fonetik bilginin işlenmesindeki zorluklardan ziyade ritim algısıyla ilişkili olabileceği öne sürüldü.

Araştırmacı Profesör Usha Goswami, ebeveynlere önerilerde bulunarak “Ebeveynler bebekleriyle mümkün olduğunca çok konuşmalı ve şarkı söylemeli ya da tekerlemeler gibi bebeğe özel konuşmalardan faydalanmalı. Bu, dil öğrenme sürecinde belirgin bir fark yaratabilir” dedi.

Araştırmanın detayları, “Nature Communications” dergisinde yayımlandı.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir