Bristol-Myers’ın Akciğer Kanser İlacı FDA Tarafından Onaylandı

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), kısa bir süre önce Bristol-Myers Squibb’in geliştirdiği akciğer kanseri ilacı olan Augtyro’ya onay verdi. Bu onay, geçen yıl Turning Point Therapeutics’in 4,1 milyar dolara Bristol-Myers satın almasının ardından gerçekleşti.

Repotrectinib, diğer adıyla Augtyro, ROS1-pozitif küçük hücreli dışı akciğer kanseri (NSCLC) hastalarının tedavisi için özel olarak geliştirilmiş bir tirozin kinaz inhibitörüdür (TKI). Bu tip kanser, anormal hücre büyümesine neden olan bir gen füzyonu ile karakterizedir ve özellikle sigara içmeyen veya çok az sigara içmiş hastalarda daha sık görülür. NSCLC, akciğer kanseri hastalarının yaklaşık %1 ila %2’sini etkiler.

Aralık ayının ortalarında ABD pazarına sunulacak olan Augtyro; Opdivo ve Roche, Merck, AstraZeneca gibi diğer şirketlerin akciğer kanseri tedavisi alanındaki ilaçlarla rekabet edecek.

FDA onayı, etkileyici klinik deneme verilerine dayanmaktadır. Yapılan çalışmada, Augtyro’nun daha önce TKI tedavisi görmemiş hastaların %79’unda ve daha önce aynı sınıftan bir ilaçla tedavi edilmiş hastaların %38’inde tümör küçültme veya azaltma konusunda etkili olduğunu gösterdi.

Bu bulgularla birlikte Bristol Myers, Auto’nun küçük hücreli dışı akciğer kanseri (NSCLC) teşhisi konmuş bazı hastalar için standart bir tedavi seçeneği haline gelmesini ve bu zorlu hastalığın mevcut tedavi seçeneklerine umut verici bir katkı sağlamasını bekliyor.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir