Elma Pürelerindeki Kurşun Tehlikesi: Türkiye’yi de Kapsayan Yeni Yasal Düzenleme Yolda

Amerika’da 25 eyalette tespit edilen hazır elma pürelerindeki aşırı kurşun miktarı paniğe neden oldu. FDA’nın yaptığı araştırma, normalden 200 kat fazla kurşun içeren bu ürünlerin, 52 çocuğun zehirlenmesine sebep olduğunu ortaya koydu. Bir çocuğun yaşamını yitirdiği olayın ardından, çocuk ürünlerini içeren yeni bir yasa hazırlığı başladı ve bu yasa Türkiye’yi de kapsayabilir.

FDA’nın raporuna göre Ekvador’dan ithal edilen tarçınlardaki yüksek kurşun seviyeleri nedeniyle elma pürelerinde tehlikeli düzeyde kurşun bulundu. Elma püresi tüketimine bağlı zehirlenen çocuklar; baş ağrısı, kusma, ishal ve mide bulantısı gibi belirtiler gösterdi.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, elma püreleriyle ilgili hastalıkların genellikle 1 ila 3 yaş arasındaki çocuklarda rapor edildiğini açıkladı. Kurşun seviyeleri normalden sekiz kat daha yüksek olan çocuklarda, CDC’nin belirlediği güvenli üst seviyenin çok üzerinde kurşun tespit edildi.

2025 yılında yürürlüğe girmesi beklenen yeni yasa, çocuk ürünlerindeki kurşun düzeylerini sınırlayacak. Bu düzenleme Türkiye’yi de etkileyebilir. Çünkü FDA, dünya genelinde güvensiz ürünleri hedef alan bir taslak hazırlıyor.

Bebek mamalarında daha önce tespit edilen yüksek arsenik, kurşun, kadmiyum ve cıva içeriği, yeni düzenlemelerin temelini oluşturacak.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir