Resmi Gazete’de Yayımlandı! O Tarihe Kadar Doğal Gaz Sayacını Yenilemeyene Yüklü Ceza!

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan herkesi ilgilendiren yeni bir karar açıklandı! Yapılan açıklamaya göre, 1 Ocak 2014 ile 31 Aralık 2019 tarihleri arasında piyasaya sürülen doğal gaz sayaçlarının 2025 yılı sonuna kadar sökülmesine karar verildi. Sökülen sayaçların yerine geçerli muayenesi olan bir sayaç takılması kararlaştırılırken, sayacı değiştirmeyenlere de idari para cezası uygulanacağı kaydedildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakalığı tarafından hazırlanan yeni Elektrik, Su ve Gaz Sayaçları Muayene Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliğe göre elektrik, su ve gaz sayaçlarının muayenelerinin ne zaman, nasıl, nerede ve kimler tarafından yapılacağı belli oldu. Ayrıca aykırılık durumunda da nasıl bir idari yaptırım uygulanacağı aktarıldı. Böylelikle bakanlığın belirlediği tarihe kadar sayaçlarını yenilemeyenlerin para cezası ödeyeceği netleşti.

Karar Resmi Gazete’de Yayımlandı!

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından alınan yeni bir kararla birlikte elektrik, su ve gaz sayaçlarında yenileme yapmayanlara idari para cezası uygulanacağı Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre elektrik, su ve gaz sayaçlarında ilk muayene, periyodik muayeneler, ani muayeneler, şikayet muayeneleri ve stok muayeneleri gibi çeşitli kontrollere tabi tutulacaklar. Sayaç muayeneleri ise bakanlığın il müdürlükleri tarafından yapılacak. Bakanlık ise kullanıcıların kurduğu ya da anlaştığı servislerde muayeneleri gerçekleştiriliyor olacak. Servislerin kullanımında ise herhangi bir ödeme talep edilmeyecek.

Söz konusu sayacın takılı olduğu yerden çıkarılıp bakanlık ve servise getirilmesinden kullanıcılar sorumlu olacaklar. Muayene müracaatı ise servis tarafından ilgili il müdürlüklerine yapılacak. İlk kez periyodik ve stok muayeneler sonucunda uygun olan sayaçlar ise damgalanacak.

Son Tarih 2025!

Değişim süreci, 1 Ocak 2014 yılı ile 31 Aralık 2019 yılları döneminde piyasaya arz edilmiş doğal gaz sayaçlarında gerçekleştirilecek. Gelecek yılın Şubat ayı sonuna kadar sayaçların sayımı gerçekleştirilirken, 2025 yılı sonuna kadar da sökülerek yerine geçerli muayenesi olan bir sayaç takılması gerekecek. Sayacın muayenesinin belirlenen tarihler aralığında yapılmaması durumunda ise idari işlem uygulanacak. Söz konusu yönetmelik ise 1 Ocak 2024 itibarıyla devreye alınacak.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir