Memura Yılbaşında Devasa Zam! Bakan Işıkhan’dan Çarpıcı Zam Oranı Açıklaması

Memurlara 2024 ve 2025 yıllarında yapılacak zam için rakamlar yavaş yavaş belli olmaya başladı. Ocak 2024’te yapılacak olan zam merakla beklenirken, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, Ocak 2024’ün ilk altı aylık döneminde yüzde 15 zam yapılacağı netleşti. İlk altı aylık dönemde ne kadar toplu sözleşme zammı yapılacağı netleşirken, artık gözler enflasyon farkına çevrildi.

Enflasyon farkının açıklanmasına kısa bir süre kala artık herkes memurlara yapılacak zammın netleşmesini bekliyor. Bu kapsamda toplu sözleşme görüşmelerinden 2024’ün ilk yarısı için yüzde 15 zam çıkarken, üzerine eklenecek olan enflasyon farkı belirsizliğini koruyor. 4 aylık enflasyon farkı belli olurken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’dan gelen açıklamalar zam oranına ışık tuttu. Yeni oranları duyan vatandaşlar ise çeşitli hesaplamalar yapmaya başladı.

Peki, memurlara ne kadar zam yapılacak? Hesaplamalar hangi oran üzerinde yoğunlaşıyor? Ocak 2024’te memurlar ne kadar zam alacak?

4 Aylık Enflasyon Farkı Netleşti!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamada Ekim ayı enflasyonu yüzde 3.43 ve on aylık enflasyon da yüzde 55 oldu. Yıllık enflasyon ise yüzde 61.36 olarak açıklandı. Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim aylarında enflasyon yüzde 29.41 olarak gerçekleşirken, SSK, Bağ-kur için 4 aylık dönemde yüzde 29.41 enflasyon farkı hesaplandı.

Memurlara Ne Kadar Zam Yapılacak?

Henüz enflasyon farkının belli olmadığı bugünlerde, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, yıl sonu enflasyon raporunu açıkladı. Önceki raporda yüzde 58 olan enflasyon tahmini, OVP’ye paralel olarak yüzde 65’e yükseltildi. Yapılan ankette ise yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 68’e çıkarıldı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, memur zamlarına ilişkin yüzde 50’ye yakın zam beklediğini kaydetmişti. Hatta öyle ki yüzde 50 zam uygulanması durumunda 22 bin lira seviyesindeki memur maaşlarının 33 bin lirayı aşacağını kaydetmişti. Bu nedenle de vatandaşların beklentisi şimdilik yüzde 50 ve üzerinde zam yapılması yönünde. Ancak zamlar enflasyon farkına göre hesaplanacağından, şimdilik net bir maaş zammı yok.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir