Emekli Maaşı

Emeklilere Yılbaşında İki Zam Birden! En Düşük Emekli Maaşı Sevindirecek

Yılbaşına az bir zaman kala milyonlarca emekli vatandaş zamlar konusunu yakından takip etmeye başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Emeklilerimizi daha da rahatlatacak çözümleri geliştirdik, çok yakında uygulayacağız” sözlerinin hemen sonrasında 16 milyon emeklinin tüm dikkatleri emekli maaş zammına çevrildi.

Emekli aylığında kök, taban maaş, refah payı gibi farklı hesaplamalar söz konusu olup 2 formülün ön plana çıktığı görüldü.

Ekonomist Muhammet Bayram, emeklilerin enflasyon farkı kadar zam aldıklarını memur emeklisinin de enflasyon farkı artı toplu sözleşme farkı aldığını hatırlattı. Burada SSK, Bağkur emeklileri enflasyon farkı alacağını söyleyerek 6 aylık enflasyon ise yüzde 38 civarlarına yaklaştı.

Memur emeklisi haziran ayındaki toplu sözleşmede zammı yüzde 6 olarak gerçekleşti. Ocak 2024’te yüzde 15 toplu sözleşme zammı alacak memur emeklileri 38+9 oranında bir zam hakkı elde edecekler.

Kök Maaşlara Ayrı Çalışma

Geçen sene en düşük emekli maaşı 3500 TL’den 5500 TL’ye yükseltilmişti. Nisan ayında en düşük emekli maaşı 7500 TL olmuştu. Burada 7500 TL’lik en düşük emekli maaşının temmuz ayında artırılmasını beklerken bir ara zam yapılmadı.

Seyyanen zam veya buna ilişkin bir oransal zammın görülebileceğini söyleyen uzmanlar bundan sonraki süreç zarfında en düşük emekli maaşının 10.500 TL’ye kadar çıkarılması beklenmekte.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir