Egzersiz

Uykunuz Bölündeyse Kahve İçmek Yerine Bunu Yapın

Kötü bir uyku sonrasında sabah hissedilen sersemlik hissini atlatmak aslında mümkün. Yapılan bir araştırmada yeterince uyuyamıyorsanız, sadece 20 dakikalık egzersizlerin kahveden daha çok yardımcı olduğu belirlendi.

İngiltere’deki Portsmouth Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada günde sadece 20 dakikalık egzersiz yapmak kötü bir gece uykusundan sonra enerji seviyesini arttırmakta ve beyin gücünü de tetiklemektedir. Bu esnada beyne giden kan miktarı artarken motivasyonda da dengelenme sağlanmaktadır.

Katılımcılar üç gün süresince gecede yalnızca beş saat uyuduktan sonra her sabah dinlenirken yapmaları için kendilerine 20 dakikalık orta yoğunlukta bisiklet sürdükten sonra bunları tekrarlanmaları istendi. Ancak bisiklet üzerinde egzersiz yaptıktan hemen sonra performansların arttığı gözlemlendi.

Egzersiz

Az uykunun her insanı farklı şekilde etkilediği belirlendi. Bunun nedeni ise muhtemelen bazı insanların yorgunluğa karşı daha dayanıklı olduğu söylendi.

Diğer katılımcılar ise bütün geceyi uykusuz geçirdiler ve ardından hipoksik (düşük oksijen seviyesi) bir ortama salındılar. Aynı testlere tabi tutuldular ve oksijen seviyeleri düşmüş gibi görünse de performansları düşük çıktı.

Sağlıklı bir yaşam tarzını sürdürebilmek adına temel öneme sahip olan uyku, yetişkinlere her gece yedi ila dokuz saat arası tavsiye edilemktedir.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir