Uyku Problemi Yaşayanları Mışıl Mışıl Uyutacak Formül Bulundu! Mutlaka Bir Göz Atın

Sağlıklı bir yaşam sürebilmemiz için kaliteli uyku son derece önemlidir. Yeteri kadar uyuyamamak gün içerisinde yorgun hissetmemize, işimizden verim alamamıza, fazla yemek yiyerek kilo almamıza ve çeşitli konsantrasyon problemlerine neden olur. Bu yüzden her gün düzenli olarak aynı miktarda uyumak ve vücudu dinlendirmek hayati önem taşır.

Kaliteli bir uyku, sağlıklı yaşamın anahtarıdır. Az uyuyan insanlar genellikle konsantre olmakta zorlanır, kilo alma ya da verme problemi yaşar, cildi bozulur ve ruh halini olumsuz etkiler. Bu nedenle de her gün düzenli ve kaliteli bir uyku çekilmesi gerekir. Ancak bu durum bazen zor olabilir ve nedenini hiç bilmediğimiz halde uykusuzluk çekebiliriz.

Peki uykusuzluğun nedeni nedir? Uyku bozukluğunu tetikleyen etmenler nelerdir?

Çevresel Faktörlerin Etkisi Büyük!

Uykusuzluk, havadaki değişikliğe de bağlı olmak üzere çeşitli çevresel faktörlerden etkilenir. Bu nedenle de aslında çevresel faktörlere hızlı adapte olamamak uykusuzluğun ana nedenlerinden biridir. Havaların soğuyup ısınması, hava aydınlanmadan yataktan kalkıp işe gitmek, gece uykusunun yetmemesi ve çeşitli faktörler uykusuzluk çekmenize neden olabilir. Ayrıca uykusuzluk, aynı zamanda hormonal farklılıklardan da kaynaklanabilir. Sağlıklı beslenme ve vitamin ihtiyacı da yine uykuyu etkileyen faktörlerdendir.

Düzenli Sıvı Tüketmeye Dikkat!

Kış aylarında havalar soğuduğu için genellikle sıvı tüketimi azalır. Ancak mevsim fark etmeksizin her dönem bol bol sıvı tüketmek hayati önem taşır. İyi bir gece uykusunun da sırrı yine bol sıvı tüketmekten geçer. Vücuttaki su dengesini sağlamak ve uykusuzluk probleminin önüne geçmek için yatmadan önce bir bardak su tüketmek son derece faydalı olacaktır.

Diğer yandan ek olarak bitki çayları gibi çeşitli sıvılar da vücuttaki su dengesini kurmanızı sağlayacaktır. Ayrıca uyumanıza yardımcı olacak çeşitli bitki çaylarını tüketerek sakin bir uyku çekebilirsiniz.

D Vitamini ve Melatonin

Uyku denince akla gelen hormonlardan biri melatonindir. Melatonin sadece uyku üzerinde değil, çok daha fazlasında da etkili bir hormon. Beyinde epifiz bezinde üretilen bu hormon, bağırsak hücreleri tarafından da üretilir. 18-20 yaşlarında vücut rekor melatonin üretirken bu oran yaşla birlikte yavaş yavaş azalır. Beslenme, uyku ortamındaki ışık, kullanılan ilaçlar ve yaşam tarzı alışkanlıkları melatonin üretiminde kritik önem taşır. Bu nedenle melatonin takviyesi almak uykusuzluğun giderilmesi adına iyi bir seçenektir.

Melatonin deyince bir diğer akla gelmesi gereken detay ise D vitaminidir. D vitamini, tıpkı bir hormon gibi davranarak vücutta büyük etkiler yaratır. Gelişimden düzenlemeye kadar vücutta hücrelere iyi gelen D vitamini, kaliteli bir uykunun da anahtarıdır. Bu nedenle hekim kontrolünde D vitamini almak da uykusuzluğun çözümü olacaktır.

Bağırsak Sağlığına Dikkat!

Bağırsak sağlığının genel sağlık ve hastalıklar üzerinde çeşitli belirleyici etlileri vardır. Yapılan araştırmalar da bağırsak sağlığı ile kaliyeli uyku arasında iyi bir ilişki olduğunu göstermiştir. Bu nedenle bağırsak sağlığına dikkat etmek son derece önemlidir. Çeşitli probiyotikler ve vitaminlerle bağırsak sağlığı desteklenebileceği gibi uyku kalitesi de yükseltilebilir.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir