Türkiye’de HIV Vakalarının Profili: Erkeklerde Yüzde 82 Kadınlarda Yüzde 18

Prof. Dr. Dilek Yıldız Sevgi’nin verdiği bilgilere göre, Türkiye’de bugüne kadar yapılan HIV testlerinde doğrulaması bildirilen vaka sayısı yaklaşık 40 bin kişi. Yılda ortalama 3-5 bin kişi, HIV enfeksiyonu tanısı alıyor. Ülkedeki HIV vakalarının yüzde 82’si erkek, yüzde 18’i ise kadın. Bu vakaların yaklaşık yüzde 16’sını ise yabancı uyruklu kişiler oluşturuyor.

Toplantıda konuşan HIVDER Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak, hastalığın bulaşma sonrası belirli bir sessiz dönemden geçtiğini ve ilerlemediği takdirde belirti göstermediğini vurgulayarak, “Hasta, tedaviye başladığı zaman bulaşma olayı da olmamaya başlıyor. Bu nedenle 40 yıl içinde hem tedavi hem de hasta popülasyonunda önemli değişiklikler yaşandı.” dedi.

Prof. Dr. Dilek Yıldız Sevgi, dünya genelinde ise HIV ile yaşayan yaklaşık 39 milyon kişi olduğunu belirterek, “Her yıl 1 milyon 300 bin kişi yeni HIV tanısı almakta ve 630 bin kişi HIV ile ilişkili nedenlerden dolayı kaybedilmekte. Türkiye’de ise HIV testi yapılan vakaların sayısının yeterli olmadığı, gerçek sayının daha yüksek olduğu düşünülmekte.” ifadelerini kullandı.

Uzman Dr. Alper Gündüz ise HIV’in en yoğun bulaşma yollarının korunmasız cinsel ilişki ve kan yoluyla olduğunu açıklarken, kondom kullanımının bulaşları önlemede önemli bir rol oynadığını vurguladı. Ayrıca HIV’in ter, gözyaşı, idrar ve dışkı gibi vücut sıvılarıyla bulaşmadığını belirtti.

HIVDER tarafından düzenlenen toplantıda, HIV enfeksiyonunun önlenmesi ve farkındalığın artırılması amacıyla çalışmaların önemi vurgulanarak, toplumda HIV ile ilgili bilinç düzeyini yükseltmek için çeşitli projelerin hayata geçirilmesi gerektiği vurgulandı.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir