HIV, Bakteri, Mantar, Virüs Hepsi Var! Havlularınızı Böyle Temizlemeden Sakın Kullanmayın

Uzmanlar tarafından yapılan yeni bir uyarıda ortak havlu kullanmanın son derece riskli olduğu kaydedildi. Ortak havlu kullanma eğiliminin özellikle ailelerde yaygın olduğuna dikkat çeken uzmanlar, HIV’den bakterilere kadar çeşitli hastalıkların ortak havlu kullanımı ile yayıldığını belirtti. Hatta öyle ki son dönemlerde artış gösteren uyuz hastalığı ve diğer enfeksiyon odaklı problemlerin ortak havlu kullanımından dolayı yaşandığı ortaya koyuldu.

Uzmanlar tarafından yapılan yeni bir açıklamda ortak havlu kullanımının ne kadar tehlikeli olduğuna dikkat çekildi. Cilt enfeksiyonları, çeşitli enfeksiyonlar, bakteri üretimi, virüs, HIV ve daha birçok hastalığın geçmesine neden olan ortak havlu kullanımı, sporcular için de bir hayli tehlikeli.

Peki neden? Ortak havlu kullanımı ne gibi hastalıklara neden olur? Nasıl önlemler alınabilir?

Enfeksiyon Riskini Artırıyor!

Özellikle sporcuların antrenmanları sırasında oldukça fazla kullandığı havlular, ne yazık ki ortak kullanıldığında cilt enfeksiyonlarına ve diğer hastalıkların yayılmasına zemin hazırlıyor. Cilt yüzeyine yakın bulunan bakteri, virüs ve mantarlar; ter, burun akıntısı yoluyla temas ederse, aynı havluyu kullanan diğer kişilere de geçebilir. Özellikle de açık yara ve kesiklere kullanılmış havlunun temas etmesi zararlı organizma ve bakterilerin vücuda girişine neden olur. Bu da hastalıkla ya da enfeksiyon ile sonuçlanabilir.

Grip Hastalığını Tetikliyor!

Cilt enfeksiyonlarının yanı sıra ortak havlu kullanımı, zararlı mikroorganizmaların taşınması yoluyla dolaylı olarak grip hastalığına yakalanmanıza da neden olabilir. Özellikle kış aylarında viral bir hastalık olan grip, ortak havlu kullanımıyla geçebileceği gibi başkalarının vücutlarına da taşınabilir. Bu da aynı havluyu kullanan kişilerde adeta bir salgın gibi yayılabilir.

HIV Yayılma Riskini Artırabilir!

Enfeksiyon riskinin artmasına neden olan bir diğer faktör de havlunun yeterinde temizlenip dezenfekte edilmemesidir. Nemli, sıcak ve emici yapıdaki havlular genellikle mikroorganizmaların büyüyüp çoğalması için son derece uygun bir ortam sunar. Hijyen önlemlerinin alınmadığı durumlarda ortak kullanımla birlikte HIV gibi hastalıkların yayılmasına da sebebiyet verebilir. Özellikle sporcuların dikkat etmesi gerektiği havlu kullanımı aynı evdeki bireyler arasında da dikkat edilmesi gereken bir unsurdur.

Havluları Nasıl Temizlemeli?

Havlu temizliğinden önce kesinlikler herkes, kendi kişisel havlusunu kullanmalıdır. Havlu üzerinden bulaşabilecek olan hastalık ve enfeksiyonları önlemenin en iyi seçeneği budur. Kendi havlusunu edinen kişilerin aynı zamanda havlularını periyodik olarak dezenfekte etmesi ve mümkün olabildiğince değiştirmesi gerekmektedir.

Havlularınızı çamaşır makinesinde havlunun kumaşına göre bir program seçerek yıkamalı, olabildiğince de dereceyi yüksek tutmalısınız. Uzun programdan havlularınızı atarak dezenfeksiyonunu sağlayabilirsiniz. Ayrıca, aynı havluyu uzun bir süre kullanmak yerine örneğin 3 aylık veya daha sık periyotlarla değiştirmelisiniz. Ağzınızı, ellerinizi ve özellikle yüzünüzü sadece kendi havlunuz ya da peçete ile kurulamalısınız.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir