Hindistan’da Maymun Çiçeği Taramasında Suçiçeği Virüsünün Yeni Klad 9 Varyantı İlk Kez Tespit Edildi

Hindistan’da faaliyet gösteren Ulusal Viroloji Enstitüsü (NIV), maymun çiçeği (eski adıyla mpox) vakalarını incelediği sırada suçiçeği virüsüne neden olan varisella-zoster virüsünün (VZV) Klad 9 varyantlarıyla karşılaştığını belirtti.

Yapılan çalışmada, “Mpox taraması sırasında, çocuklar ve yetişkinler arasında şüpheli mpox vakalarında Varicella Zoster Virüsü (VZV) vakalarına rastladık” ifadesi kullanıldı. Açıklamada, toplam 331 şüpheli mpox vakasının içinde 28’inin VZV pozitif olduğu söylendi.

Klad 9, Almanya, Birleşik Krallık ve ABD gibi ülkelerde suçiçeğine neden olan virüsün en yaygın varyantı olarak bilinirken, VZV’nin diğer varyantları olan klad 1 ve klad 5 daha önce Hindistan’da bulunmuştu. Ancak klad 9 varyantı Hindistan’da ilk kez tespit edildi.

Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre, Varicella Zoster Virüsü (VZV), yüksek derecede bulaşıcı olan suçiçeğine neden oluyor. Bu virüs genellikle enfekte kişinin damlacıkları, aerosoller veya solunum salgıları yoluyla doğrudan temas sonucu bulaşıyor.

Virüs, genellikle çocuklarda hafif semptomlara neden olurken, yetişkinlerde daha şiddetli bir seyir gösterebilir. DSÖ, bu hastalığı “genellikle kafa derisi ve yüzde başlayan ve başlangıçta ateş ve halsizliğin eşlik ettiği kaşıntılı döküntü” gibi semptomlarla tanımlıyor.

Klad 9 enfeksiyonunun yaygın semptomları arasında döküntüler, baş ağrısı, iştah kaybı ve genel sağlıksızlık hissi bulunmaktadır. Ancak belirtiler, virüse maruz kaldıktan sonra genellikle iki ila üç hafta sonra ortaya çıkar.

Nadir durumlarda, Varicella Zoster Virüsü (VZV) vücudun merkezi sinir sistemine ilerledikten sonra ciddi komplikasyonlara neden olabilir.

Çalışmanın araştırmacıları, “Suçiçeği hastalığını kızamık, bakteriyel deri enfeksiyonları, uyuz, frengi, ilaca bağlı alerjiler ve mpox viral hastalığından ayırt etmenin kritik önem taşıdığını” vurguladı.

Hastalık şiddetinde önemli bir artış belirtisi olmamasına rağmen, bu rekombinasyon örüntüleri araştırmacıları ülkedeki Varicella Zoster Virüsü (VZV) enfeksiyonlarının izlenmesi ve gözetimini güçlü bir şekilde savunmaya yöneltti.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir