Bu Yiyecekleri Piştiği Gibi Tüketin Sakın İkinciye Isıtmayın!

Çoğu zaman şehrin koşuşturmacası, uzun çalışma saatleri ve bazen misafirlerin gelmesiyle birlikte fazlaca yemek yapabiliyoruz. Yaptığımız bu yemekler bazen artınca da kapağını kapatıp daha sonra yemek üzere buzdolabına kaldırıyoruz. Ancak bu, bazı yiyecekler için aslında oldukça zararlı bir saklama yöntemi. Çünkü bazı yiyecekler buzdolabında soğuduktan sonra ısıtıldığında adeta bir zehre dönüşüyor.

Peki bu yiyecekler hangileri? İkinci kez ısıtılmaması gereken yiyecekler neler?

Yeşillikler

Ispanak ve benzeri yeşilliklerle yapılan yemekler, tekrar ısıtıldığında listeriosis isimli bir enfeksiyon riski taşıdığından son derece tehlikelidir. Bu enfeksiyon listeria isimli bakteri nedeniyle görülür. Genellikle hazır salata ve mağazalardan alınmış yeşillikler listeria taşıma eğitimi gösterir. Bu yeşilliklerin tekrar ısıtılması ateş, grip, nöbet gibi semptomlarla kendini göstererek ciddi enfeksiyonlara neden olabilir.

Yumurta

Yumurta pişirildikten sonra tekrar kesinlikle ısıtılmamalıdır. 40-165 derece arasında saklanan yumurtalar salmonella isimli bakterinin hızla büyüdüğü tehlikeli bölgededir. Salmonella bakterisi insan vücudunda ishal, karın ağrısı, ateş yükselmesi ve kusma gibi etkilere neden olabilir. Sıcaklıkla birlikte hızla artan bu bakteri zehirlenme riskini de artırabilir.

Pirinç ve Pirinçli Yemekler

Uzmanların da sık sık ısıtılmaması gerektiğini hatırlattığı pirinç, ısıya dayanıklı yapısı nedeniyle zararlı patojenlere dönüşebilir. Pişmemiş tahıllarda bulunmasıyla bilinen Bacillus cereus bakterisi de gıda zehirlenmesine yol açabilir. Pirinç bulunan yemekler bu yüzden önce 1 saat kadar soğutulmalı ve daha sonra hemen buzdolabına kaldırılmalı, 1 gün içinde de tüketilmelidir.

Patates

Herkesin şüphesiz en sevdiği besinlerden biri olan patatesin tekrar ısıtılması Clostridium botulinum isimli bakterinin üremesine ortam sağlayabilir. Bu bakteri ise yaşamı tehdit ettiği gibi bakterinin hızla çoğalmasını tetikleyebilir. Özellikle de çabuk bozulma riski olan yiyeceklerin patateslerle birleştirilerek ısıtılması hastalık riskini artırabilir.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir