Bilinçsiz Ağrı Kesici Kullanımı İç Organlara Zarar Verebilir

Prof. Dr. Vedat Göral, özellikle midesi hassas olan bireylerin ağrı kesicilerin yanlış kullanımının ülser, gastrit ve mide kanamasına neden olabileceğini belirtti. Ayrıca, yaşlılar, eklem ve kas ağrısı çekenler, kemik erimesi gibi sorunları olan kişilerin sık sık ağrı kesici kullanmaları durumunda kanama riskinin daha yüksek olduğunu ifade etti. Böbrek fonksiyonları bozuk olan hastalar ve gizli karaciğer hastalarının da bu ilaçları kullanırken dikkatli olmaları gerektiğine dikkat çekti.

Göral, ağrı kesicilerin doktor gözetiminde kullanılması gerektiğini ve ilacın tok karnına, bol suyla alınması gerektiğini vurgulayarak, “Asla aç karnına almayın ve arkadaşlarınızın tavsiyeleri ile bu ilaçları kullanmaktan kaçının” dedi. Ayrıca alkolle ağrı kesici kullanmamaya dikkat çekti.

Hafif ağrılarda en güçlü ağrı kesicilerin tercih edilmemesi gerektiğini belirten Göral, kronik romatizmal hastalıklar gibi uzun süreli ağrı kesici kullanımı gereken durumlarda mutlaka endoskopi yapılması gerektiğini ve midede bulunan Helicobacter pylori adlı bakterinin araştırılması gerektiğini ekledi. Çünkü eğer bu bakteri midede bulunuyorsa, ağrı kesicilerin olumsuz etkileri daha da artabilir.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir