Baş Ağrısı ve Kuru Öksürük Eris Varyantı İçin Haberci Olabilir

İstanbul Aydın Üniversitesi VM Medical Park Florya Hastanesi’nde görev yapan Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Müzalin Çiğdem Yıldırım, dünya gündemine oturan Eris varyantı hakkında açıklamalarda bulundu.

Dr. Yıldırım, Eris varyantının COVID-19’un Omicron varyantının bir alt türü olarak tanımlandığını belirtti. Bu yeni varyantın ilk olarak Şubat 2023’te Güney Afrika’da tespit edildiğini ve sonrasında hızla dünyanın diğer bölgelerine yayıldığını açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre Eris varyantının COVID-19’un diğer varyantlarına benzer belirtilere yol açabileceği belirtiliyor. Ancak Eris varyantının diğer varyantlardan daha bulaşıcı olup olmadığı veya bilinen COVID-19 semptomlarına daha ciddi etkileri olup olmadığı hala kesin olarak bilinmemektedir. Bazı araştırmalar, Eris varyantının önceki varyantlara göre daha bulaşıcı olabileceğini işaret ediyor.

Ateş ve Öksürük Görülebilir

Uzm. Dr. Yıldırım, Eris varyantının belirtilerinin diğer COVID-19 varyantlarına benzeyen belirtiler olduğunu ifade ederek bu belirtileri aşağıdaki gibi sıraladı:

“Ateş, baş ağrısı, nefes darlığı veya solunum güçlüğü, öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı veya tıkanıklığı, tat veya koku kaybı, kas ağrıları veya kas güçsüzlüğü, ishal veya mide rahatsızlığı.”

Öksürme ve Hapşırma Yoluyla Bulaşabilir

Eris varyantının bulaşma şekillerini açıklayan Uzm. Dr. Yıldırım, şu açıklamalarda bulundu: “Eris varyantı, enfekte bir kişi tarafından öksürme, hapşırma, konuşma veya normal nefes alma sırasında havada bulunan küçük damlacıklar aracılığıyla yayılır ve bu damlacıklar sağlıklı bir kişi tarafından solunum yoluyla alınabilir. Ayrıca virüsün bulaşma riski enfekte yüzeylerle temas sonrasında elleri ağza, burna veya göze dokunarak artabilir. Bu nedenle sosyal mesafe önlemlerini sürdürmek, maske kullanmak, el hijyeni konusuna dikkat etmek ve sağlık otoritelerinin önerilerini sıkı bir şekilde takip etmek, enfeksiyon riskini minimize etmek için büyük önem taşımaktadır.”

51 Ülkede Görüldü

Uzm. Dr. Yıldırım, Eris varyantının dünya genelindeki yayılımına ilişkin bilgi verdi. Yaptığı açıklamada, 2023 yılı temmuz ayına kadar Eris varyantının 51 ülkede tespit edildiğini belirtti. Bu ülkeler arasında Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Brezilya, Japonya, Güney Kore ve Hindistan gibi ülkelerin bulunduğunu ifade etti. Uzm. Dr. Yıldırım, Eris varyantının dünya genelindeki COVID-19 vakalarının yaklaşık yüzde 17,4’ünü oluşturduğunu da ekledi.

Eris Varyantından Korunma Yolları

Uzm. Dr. Yıldırım, COVID-19 varyantlarına özel korunma yöntemleri bulunmadığını ifade ederek, Eris varyantından korunmanın genel olarak virüslerden korunma yöntemleriyle benzerlik gösterdiğini belirtti. Eris varyantının yayılım hızı ve etkisi hala net olmadığı için aşağıdaki yöntemlerle korunmanın mümkün olabileceğini söyledi:

COVID-19 aşıları, hastalığın şiddetini azaltmak ve bağışıklık kazanmanıza yardımcı olur. Ayrıca farklı varyantlara karşı da koruma sağlayabilirler. Sağlık otoritelerinin ve uzmanların önerdiği aşı takvimine uygun olarak aşılarınızı olmak virüsün tehlikeli etkilerini ve yayılmasını azaltabilir.

Maske sizin ve çevrenizdeki insanların enfeksiyondan korunmasına yardımcı olabilir. Yoğun insan trafiği olan yerlerde veya sosyal mesafe kurmanın zor olduğu durumlarda maske takmak son derece önemlidir.

Bulaş riskini azaltmak için insanlar arasındaki teması sınırlayan sosyal mesafe kurallarına uymak son derece önemlidir. Bu nedenle kalabalık ortamlardan kaçınmak ve mümkün olduğunca kişisel teması minimize etmek enfeksiyondan korunma yolları arasında yer alır.

Elleri sık sık sabun ve su ile yıkamak veya alkol bazlı el dezenfektanları kullanmak enfeksiyondan korunmada etkili bir yol olabilir. Ayrıca, ellerin yüzle temasını azaltmak da genel olarak önemlidir.

Yerel sağlık otoritelerinin ve bilim insanlarının önerilerine dikkat etmek enfeksiyonun yayılmasını kontrol etmeye yardımcı olabilir. Bu önerilere uygun hareket etmek, toplum sağlığını korumada kritik bir rol olabilir.

COVID-19 semptomları gösteren kişilerle teması sınırlamak ve semptomları olan kişilerin de kendilerini izole etmeleri büyük ölçüde önemlidir.

Uzm. Dr. Yıldırım, Eris virüsünün yayılma hızının ve etkisinin bölgeden bölgeye farklılık gösterebileceğine dikkat çekerek, bu nedenle yerel sağlık otoritelerinin güncel önerilerine uymanın önemli olduğunu vurguladı.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir