Bakan Koca 2023 Yılında Yurt Dışına Çıkan Hekim Sayısını 401 Olarak Açıkladı

Bakan Koca, yurtdışında çalışan hekim sayısındaki verileri değerlendirirken özellikle Katar, Kuveyt, Dubai ve Almanya’nın tercih edilen destinasyonlar olduğunu vurguladı. Bakan hekimlerin yurtdışına çıkış nedenlerini ve bu durumun Türkiye’deki sağlık sistemine etkilerini ele aldığı konuşmasında aynı zamanda OECD verilerine de atıfta bulundu.

Türkiye’de 2022’de yurtdışında çalışan hekim sayısının sadece 450 kişi olduğunu belirten Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 2023’te bu rakamın bin 321’e çıktığını açıkladı. Bu artışın 401 hekimin yurtdışına gitmesinden kaynaklandığını ifade eden Koca, bu hekimlerin 250’sinin pratisyen ve asistan, 149’unun ise uzman hekim olduğunu söyledi. Koca, özellikle Katar, Kuveyt, Dubai ve Almanya’nın hekimler tarafından tercih edilen ülkeler olduğunu belirtirken maddi sebeplerin yanı sıra eğitim amaçlı göçlerin de yaşandığını dile getirdi.

Yurt Dışına Giden Hekim Sayısının Oranı Düşük

Sağlık Bakanı, Türkiye’deki toplam 205 bin hekimden sadece binde 1,9’unun yurtdışına çıkış yaptığını vurgulayarak, bu oranın düşük olduğunu ifade etti. Koca ayrıca Almanya ve İngiltere gibi ülkelerdeki hekimlerin yurtdışında çalışma oranlarına değinerek, Türkiye’nin pandemi sonrasındaki sağlık sektörü durumunun dünya genelinde minimal olduğunu savundu.

Beyaz Reformun etkilerini de değerlendiren Koca, reformun ardından uzman hekim sayısında 7 bin 65 artış yaşandığını ve özel sektördeki hekim sayısının ise azaldığını belirtti. Kamu ve özel hastanelerdeki hekim sayılarındaki değişikliklere dikkat çeken Bakan, Beyaz Reformun özelden kamuya dönüşü hızlandırdığını dile getirdi.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir