Kanser

Aşırı Kilolular Dikkat! Bu Kanser Türleri Sizi de Etkileyebilir

Son yılların popüler görüşlerinden olan “kilolu ama sağlıklı” algısı bu araştırmayla birlikte tamamen çürütüldü. Yapılan bir araştırmada kilo almanın bağırsak, meme ve pankreas kanseri de dahil olmak üzere bazı kanser türlerine davetiye çıkardığı belirlendi.

Uzmanlar tarafından yapılan bir araştırmada vücut kitle endeksindeki her beş puanlık artışın yüzde 11 daha yüksek kanser riskine sebep olduğu belirlendi. Yaklaşık 600 bin kişiyle yapılan bir araştırma çerçevesinde vücut kitle indeksindeki her beş puanlık artışın, kardiyovasküler hastalığı veya tip 2 diyabeti olmayan kişilerde bile obeziteye bağlı kanser riskin tetiklediği kaydedildi.

Bununla beraber kilonun, hastalık riski üzerinde çok az etkisi olabileceği “kilolu ama sağlıklı” teorisine de çürütmüş oldu.

Kanser

Birleşik Krallık’taki 344.000 kişiden oluşan bir alt grubun, aşırı kilolu veya obez olmaları durumunda, normal kiloya sahip olmasalar bile, obezite ile ilişkili kanserlere yakalanma riskinin normal kilolulara göre yüzde 23 daha yüksek olduğu belirlendi.

Çok fazla ağırlık taşımak vücutta iltihaplanmaya ya da insülin hormonunun fazlalığına neden olabilmekte ve bununla birlikte de tümörlerin büyümesine sebebiyet verebilmektedir.

Obeziteyle ilişkili bu kanserlere yakalanma riski, vücut kitle endeksindeki her beş puanlık artışta yüzde 11 daha yüksek olmakla beraber kardiyovasküler hastalığı olan kişilerde yüzde 17 daha yüksek çıkmakta.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir