AI, Ani Kalp Ölümünü %90’a Kadar Doğrulukla Tahmin Edebilir

Araştırma; Paris, Fransa ve Seattle’daki kayıtlardan ve veritabanlarından elde edilen tıbbi bilgileri analiz etti. Analiz, 1 milyondan fazla hastane teşhisini ve 10 milyondan fazla ilaç reçetesini temsil ediyordu. Verileri analiz etmek için AI’yı kullanan araştırmacılar, AKÖ riski çok yüksek olan kişileri belirlemek için kişiselleştirilmiş sağlık faktörlerini içeren yaklaşık 25.000 denklem oluşturdular.

Kişiselleştirilmiş risk denklemleri, kişinin yüksek tansiyon tedavisi ve kalp hastalığı öyküsü gibi tıbbi ayrıntılarının yanı sıra alkol bağımlılığı da dahil olmak üzere zihinsel ve davranışsal bozuklukları da içeriyordu. Analiz, AKÖ riskini belirli bir yüzde ve zaman diliminde azaltma veya artırma olasılığı en yüksek olan faktörleri belirledi.

Ani Ölüm Riski %90’dan Fazla Olan Hastaları Tespit Etti

Yapay zeka analizi, aniden ölme riski %90’dan fazla olan kişileri tespit edebildi ve bu kişiler tüm AKÖ vakalarının dörtte birinden fazlasını temsil ediyordu.

Araştırmanın baş yazarı ve Paris Kardiyovasküler Araştırma Merkezi’nden Xavier Jouven, “Ani kalp ölümü, küresel bir halk sağlığı sorunudur ve tahmin edilmesi zordur” dedi. “Bu çalışma, AI’nın bu sorunun önlenmesine yardımcı olma potansiyeline sahip yeni bir yaklaşım sunduğunu gösteriyor.

Araştırmacılar, bu yaklaşımın, AKÖ riski yüksek olan kişileri erken tespit etmek ve önleme stratejileri geliştirmek için kullanılabileceğini belirtiyor.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir