Yaşlılarda Bilişsel Gerilemeyi Yavaşlatmak Tam Tahıllar ile Mümkün

Alzheimer Derneği ve Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) tarafından finanse edilen bir çalışmada Chicago Sağlık ve Yaşlanma Projesi kapsamında 3.300’den fazla yaşlı bireyin incelenmiştir. Çalışma kapsamında ise özellikle demansa daha yatkın olan Siyah nüfus arasında bilişsel gerilemenin azaltılmasında tam tahılların önemini ortaya çıkmıştır.

RUSH Üniversitesi Tıp Merkezi’nde gerçekleştirilen ve Amerikan Nöroloji Akademisi’nin dergisinde yayınlanan son çalışma, diyetin bilişsel sağlık üzerindeki olumlu etkilerine dair umut verici bulgular sunuyor. Araştırmacılar, tam tahıl tüketimi ile yaşlı siyahi bireyler arasında belirgin bir hafıza gerilemesi oranındaki azalmayı gözlemledi.

3 Bin Katılımcı Gözlendi

Alzheimer Derneği ve Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından desteklenen, Chicago Sağlık ve Yaşlanma Projesi’nde yer alan 65 yaş ve üzeri 3.300’den fazla katılımcıyı içeren çalışmada, çoğunluğu siyahi olan katılımcılar altı yıl boyunca takip edilmiştir. Bu süre boyunca, katılımcılar her üç yılda bir 144 soruluk kapsamlı bir gıda eğilimi anketini doldurdular ve ayrıca sıkı bilişsel ve hafıza testlerinden geçtiler.

Yapılan araştırma, tam tahılların özellikle siyah topluluklarda bilişsel gerilemeyi potansiyel olarak azaltmada kritik bir rol oynadığını gözler önüne serdi. Bu bulgular, siyah nüfusta beyazlara göre demansın daha sık görüldüğü göz önüne alındığında büyük önem taşıyor. Çalışma, tam tahılların içerdikleri lif ve temel besin maddeleri gibi faydalı özelliklerinin, bilişsel sağlığı korumada etkili olabileceğini öne sürüyor.

Rhode Island Üniversitesi’nde beslenme alanında doçent unvanına sahip Maya Vadiveloo ve diğer bu alandaki uzmanlar, yapılan çalışmanın bulgularını destekliyor. Uzmanlar, lif, polifenoller ve vitaminler gibi besleyici bileşenleri içeren tam tahılların zengin özelliklerine dikkat çekerek, bu besin grubunun enflamasyonu ve oksidasyonu azaltarak bilişsel sağlığa olumlu katkıda bulunduğunu vurguluyor.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir