Türkiye’de Ortalama Yaşam Süresi 77,5 Yıl Oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), “Hayat Tabloları, 2020-2022” istatistiklerini kamuoyuyla paylaştı.

TÜİK tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye genelinde doğuşta beklenen ortalama yaşam süresi son verilere göre 77,5 yıl olarak tespit edildi. Bu rakam, 2019-2021 dönemindeki hesaplamalara kıyasla hafif bir düşüşü yansıtıyor; o dönem için bu süre 77,7 yıl olarak kaydedilmişti.

Türkiye’de doğuşta beklenen yaşam süresi cinsiyet bazında incelendiğinde, erkekler için bu süre 74,8 yıl olarak hesaplandı, kadınlarda ise bu süre 80,3 yıl olarak belirlendi. Bu veriler, kadınların erkeklere kıyasla genellikle daha uzun süre yaşadığını gösteriyor ve doğuşta beklenen yaşam süresi arasındaki fark 5,5 yıl olarak kaydedildi.

Çalışma yaşının başlangıcı olan 15 yaşındaki bireylerin, ortalama kalan yaşam süresi açıklandı. Bu verilere göre, bu yaş grubundaki kişilerin ortalama kalan yaşam süresi 63,5 yıl olarak hesaplandı. Cinsiyet temelli ayrıntılara bakıldığında ise erkekler için bu süre 60,8 yıl olarak belirlenirken, kadınlar için ise 66,2 yıl olarak kaydedildi.

Türkiye’de 30 yaşındaki bir bireyin ortalama olarak kalan yaşam süresi 48,9 yıl olarak tespit edildi. Cinsiyet ayrımına bakıldığında, erkekler için bu süre 46,3 yıl iken kadınlar için ise 51,5 yıl olarak hesaplandı. Bu verilere göre, 30 yaşındaki kadınlar ile erkekler arasındaki beklenen yaşam süresi farkı 5,2 yıl oldu.

Türkiye genelinde 50 yaşındaki bir bireyin ortalama kalan yaşam süresi, 29,8 yıl olarak hesaplandı. Cinsiyet farkları da göz önüne alındığında, bu süre erkekler için 27,4 yıl iken kadınlar için 32,2 yıl olarak belirlendi.

Türkiye’de 65 yaşını geçmiş bir bireyin ortalama kalan yaşam süresi son verilere göre 17,1 yıl olarak tespit edildi. Cinsiyet ayrımı yapıldığında ise bu süre erkekler için 15,3 yıl, kadınlarda 18,8 yıl olarak hesaplandı. Bu verilere göre, 65 yaşındaki bir kadının, aynı yaştaki bir erkeğe kıyasla ortalama 3,5 yıl daha uzun bir yaşam süresi bekleniyor.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir