Emekli

Emekliye Yılbaşında Rekor Zam! En Düşük Emekli Maaşı 14 Bin 500 TL

Emeklilere yönelik zamlar ve en düşük emekli maaşı düzenlemeleri konusunda son tahminler vatandaşlar tarafından merak edilmektedir. Hükümet, emekli maaşlarındaki düzenlemeler için teknik ve bütçe odaklı detaylı çalışmalarına devam ederken emeklilerin durumunu iyileştirmek adına bütçe sınırlarını zorlama talimatı verilmesi maaşların nerelere kadar geleceği konusunda merak uyandırdı.

2024 yılının başında yapılacak artışta birlikte Ocak ayında aylıklara enflasyona endeksli artışların yanı sıra, bu yılın Ocak ve Temmuz aylarında olduğu gibi refah payının da eklenebileceği ifade edildi.

Kök Maaş Hesabı

Kök maaş, emeklilerin çalışma hayatları boyunca elde ettikleri kazançlara ve primlere dayalı olarak hesaplanan bir tutardır. Bu maaş, her ay yüzde 4 oranında ek ödeme ile birlikte bankaya yatırılmaktadır.

Bankaya yatan miktar değil, sizin için hesaplanan tutarı ve emekli aylığınızı yansıtır. Bu bilgiyi e-Devlet üzerinden görüntülemek mümkündür.

Zam oranları, emeklinin asıl kök aylığına yansıtılmaktadır. Emeklinin aylığındaki sosyal destekler, maaşın içine dahil değildir. Bu sebeple, zamlar gerçek yani kök aylığına yapılmaktadır.

Emekli

Refah Payı İlavesi

Refah payı, emeklilere ek olarak verilen ve yıllık bazda belirli dönemlerde yapılan bir tür artıştır. Ocak ayında beklentiler, her yıl olduğu gibi emeklilere yapılacak zam oranları üzerindedir. SSK ve Bağ-Kur emeklilerine 6 aylık enflasyon oranında zam uygulanırken, memur emeklilerine toplu sözleşme artışı ve enflasyon farkı verilmektedir.

ur. Beklentiler, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarında yüzde 40 civarında, memur emeklilerinin ise yaklaşık yüzde 50 oranında bir artış olacağı yönündedir.

Taban Maaş

Taban maaş uygulaması, özellikle pandemi döneminde başlayan bir sistemdir ve en düşük emekli maaşı ödemelerini belirleme amacı taşımaktadır.

Ocak ayında, en düşük emekli aylığı olan taban maaşın artırılması gündeme gelmektedir. Tartışmalar, bu tutarın 10.000 liranın üzerine çıkarılacağı yönünde değişmektedir. Yeni belirlenecek taban aylık, kök aylığı bu seviyenin altında olan emeklilere ödenen miktarı taban aylık seviyesine tamamlama amacını taşımaktadır.

Mevcut Maaş: 7.500 TL olanlar 11.325 TL
Mevcut Maaş: 7.600 TL olanlar 11.496 TL
Mevcut Maaş: 7.700 TL olanlar 11.667 TL
Mevcut Maaş: 7.800 TL olanlar 11.838 TL
Mevcut Maaş: 8.000 TL olanlar 12.180 TL
Mevcut Maaş: 9.000 TL olanlar 13.890 TL
Mevcut Maaş: 10.000 TL olanlar 15.592 TL


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir