EEG Kulaklığı ile Alzheimer Hastalığını Erken Tanılamak Mümkün

Yöntem, basit bir EEG kafa bandının uyku sırasında kullanılmasını içeriyor. Araştırmacılar, yaşlı yetişkinlerde Alzheimer hastalığının erken belirtilerini gösterebilecek olan EEG izlerini tanımladılar. Bu EEG belirtileri, uyku esnasında meydana gelen hafıza yeniden etkinleşmesi ile ilişkilendiriliyor ve amiloid birikimi, bilişsel gerileme gibi erken evre Alzheimer hastalığının karakteristik özelliklerini gösterebilmektedir.

Alzheimer hastalığı hem hastalar hem de bakıcılar için büyük etkilere sahiptir ve yaşlanan nüfusla birlikte bu hastalığın yaygınlığının artması muhtemeldir. Alzheimer hastalığının erken teşhisi oldukça zordur ve genellikle semptomlar, hafıza kaybı gibi belirtiler ortaya çıktığında konur. Ancak hastalığın erken evrelerinin tanımlanması, bireylerin hastalığın ilerlemesini yavaşlatıcı önlemler almasına yardımcı olabilir. Ayrıca gelecekteki Alzheimer tedavilerinin geliştirilmesiyle hastalığın tamamen önlenmesi bile mümkün olabilir.

Bu son teknolojik gelişme, Alzheimer hastalığını erken uyarabilen ve tamamen müdahalesiz bir sistem sunuyor. Bu sistem, basit bir yumuşak kafa bandı kullanarak uyku sırasında alınan temel EEG ölçümlerine dayanıyor. Colorado Üniversitesi Anschutz Tıp Kampüsü’nde çalışan araştırmacılar, iki yüzden fazla yaşlı yetişkin üzerinde gerçekleştirdikleri çalışmada, Alzheimer hastalığının bazı yönlerini bu EEG fenomeni ile ilişkilendirdiler.

Araştırmada yer alan Dr. Brice McConnell, “Bu dijital biyobelirteç, herhangi bir basit EEG kafa bandı cihazının beyin sağlığını takip etmek için kullanılmasını sağlıyor. Evde erişilebilir ve ölçeklenebilir kafa bandı cihazlarıyla, Alzheimer hastalığının erken belirtilerini tespit etmek için dijital biyobelirteçleri nasıl kullanabileceğimizi göstermek, hastalığın en erken aşamalarını yakalamak ve etkilerini hafifletmek konusunda büyük bir ilerlemedir” şeklinde konuştu.

EEG kafa bandı, araştırmacıların Alzheimer hastalığıyla ilişkilendirdiği uyku sırasında hafıza yeniden etkinleşmesi sırasındaki olayları tespit etme yeteneğine sahiptir. Örneğin, Colorado Üniversitesi ekibi, EEG verilerindeki yavaş dalga-teta patlamaları ve yavaş dalga-uyku iğcikleri ile bilişsel bozukluk, beyin omurilik sıvısındaki amiloid proteinleri ve Alzheimer hastalığına dair protein biyobelirteçleri arasında bir ilişki saptadı.

McConnell, bu konuyla ilgili şunları ekledi: “Bulduğumuz şey, bu anormal protein seviyelerinin, insanların herhangi bir semptom yaşamadan önce beyin dalgası modellerinde tanımlayabildiğimiz, uyku hafızasının yeniden etkinleşmesiyle ilişkili olduğudur. Asemptomatik yetişkinlerde Alzheimer hastalığı için bu erken biyobelirteçlerin belirlenmesi, hastaların hastalık ilerlemeden önce önleyici veya hafifletici stratejiler geliştirmesine yardımcı olabilir.”


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir