Deprem Bölgesinde 2,7 Milyon Muayene Yapıldı

Bakanlık, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ve ambulans birimleri, depremin ardından hızlı bir şekilde devreye girerek, çadırlarda acil müdahale üniteleri ve gezici sağlık hizmeti veren birimleriyle depremzedelere sağlık hizmeti sağladı.

Deprem bölgesindeki illerde ilk günden itibaren hızlı ve etkili sağlık hizmeti için bin 810 ambulans, 245 Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) aracı ve 16 hava ambulansı görevlendirildi. Bu süreçte, 15 bin 883 UMKE ve acil sağlık personeli de depremzedelere yardım sağlamak amacıyla aktif olarak görev aldı.

Deprem sonrasında, Türkiye genelinden sevk edilen Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ve 112 Acil Sağlık personeli ekipleri, yıkılan binalardaki arama-kurtarma faaliyetlerine, acil müdahale ünitelerinin kurulumu ve işletilmesine, saha taramalarına aktif bir şekilde katıldı. Toplamda, bölgeden 51 bin 665 hasta ve yaralı sevk edildi; bunların 2 bin 580’i hava yoluyla, 48 bin 758’i kara yoluyla ve 327’si deniz yoluyla nakledildi.

Bölgedeki sağlık tesislerinde toplam 113 bin 759 personel hizmet verirken, Türkiye genelinden 15 bin 883 UMKE ve acil sağlık hizmetleri personeli, 21 bin 204 hekim, 62 bin 590 sağlık personeli, 38 bin 513 destek personeli dahil olmak üzere toplamda 138 bin 190 personel deprem bölgesinde görevlendirildi.

2 Milyon 309 Bin 971 Bebek ve Çocuğun Sağlık İzlemi Yapıldı

Deprem bölgesindeki illerde birinci basamak sağlık hizmetlerine yönelik gerçekleştirilen muayene sayısı 18 milyonu aştı.

Bölgede, depremin ardından başlatılan Köy Sağlık Taramaları çerçevesinde, eylül itibarıyla 2 milyon 741 bin 618 muayene yapıldı.

Deprem bölgesindeki bebek ve çocukların sağlık izlemi çerçevesinde, 6 Şubat ile 27 Ekim 2023 tarihleri arasında 170 bin 480 yeni doğan bebeğin sağlık takibi yapıldı.

Bunun yanı sıra 168 bin 830 bebek ve çocuğa, omurilikteki motor nöronları etkileyerek kasların zayıflamasına yol açabilen kalıtsal bir hastalık olan Spinal Müsküler Atrofi (SMA) taraması gerçekleştirildi. Ayrıca 2 milyon 309 bin 971 bebek ve çocuğun sağlık takipleri tamamlandı.

Deprem sonrası acil müdahale sonrasında salgın önleme çerçevesinde depremden etkilenen illerde aşılama çalışmaları başlatıldı.

Deprem sonrası enkaz altından kurtarılan yaralılarda tetanosu önlemek amacıyla zorunlu olarak tetanos aşısı uygulandı. Aynı şekilde enkaz arama çalışmalarında yer alan tüm personele de önleyici bir tedbir olarak tetanos aşısı yapıldı.

Ayrıca kızamık, kızamıkçık, kabakulak (KKK), kuduz ve hepatit-B gibi önemli hastalıklara karşı alınan tedbirler çerçevesinde, Genişletilmiş Bağışıklama Programı kapsamında bebek ve çocukluk çağı aşıları da uygulandı.

Deprem Bölgelerinde 211 Bin 374 Numune Bakiye Klor Ölçümü Gerçekleştirildi

Çevre sağlığı ekipleri, içme suyu kontrolü ve güvenliği için şebeke sistemlerinin kullanılabilirliğini belirlemek amacıyla yoğun bir çalışma yürüttü.

Günlük klor ölçümleri ve numune alma faaliyetleri titizlikle gerçekleştirildi. Toplamda 211 bin 374 numune üzerinde bakiye klor ölçümü yapıldı. Bu kapsamda, 186 bin 281 numunenin bakiye klor ölçümü yeterli bulunurken 25 bin 93 numunenin bakiye klor ölçümü ise yetersiz olarak belirlendi.

Ekipler tarafından, şebeke sistemlerinin düzenli kontrolü kapsamında şebeke bölgelerinde klor ölçümü ve numune alma işlemleri gerçekleştirildi. Şebeke olmayan bölgelerde ise su temini için kullanılan tankerlerin denetimi sağlandı, çadır kentler ziyaret edilerek su ve hijyen konusundaki eksiklikler belirlendi ve gerekli müdahale çalışmaları başlatıldı.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir