Çilek Tüketimi Demans Riskini Azaltabilir

Araştırma, 12 hafta boyunca devam etti ve hafif bilişsel bozukluktan şikayetçi olan 30 aşırı kilolu katılımcıyı içeriyordu. Katılımcılardan meyve tüketimini kesmeleri istendi. Katılımcıların yaşları 50 ile 65 arasında değişiyordu. Bu katılımcılardan bir grup, bir bardak bütün çileğe eşdeğer toz alırken diğer gruba plasebo verildi.

Araştırma sırasında katılımcıların uzun vadeli hafızaları, ruh hali ve metabolik sağlıkları takip edildi. Sonuçlar, çilek tozu alan grubun kelime öğrenme testinde daha iyi performans gösterdiğini ve depresif belirtilerde önemli bir azalma yaşadığını gösterdi.

UC Tıp Fakültesi Psikiyatri ve Davranışsal Sinir Bilimi Bölümü’nden emekli profesör Robert Krikorian, “Hem çilek hem de yaban mersini, antioksidanlar olarak bilinen antosiyaninler içerir, bu da meyvelerin sağlık açısından birçok faydası olduğu anlamına gelir. Düzenli olarak çilek veya yaban mersini tüketen kişilerin yaşlanma süreciyle birlikte bilişsel gerileme riskinin daha düşük olduğunu gösteren epidemiyolojik veriler mevcuttur.” dedi. Dr. Krikorian ayrıca çileğin beyindeki iltihabı azaltabileceğini ve bilişsel işlevi iyileştirebileceğini ekledi.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir