Mevduat

Ayda 4.500 TL Mevduat Kazancı! TCMB Faizi Sonrasında Oranlar Değişti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından açıklanan faiz kararı sonrasında kredi, kredi kartı ve mevduat faizleri üzerinde bunun önemli bir etkisi oldu. Özellikle de mevduat faizleri olası bir değişiklik ile tasarruflarını değerlendirmek isteyenler buralara yönelmeye başladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), finans dünyası tarafından faiz kararlarıyla birlikte yakından takip edilmektedir. Son dönemde yaşanan faiz artışları özellikle de mevduat faizleri, kredi ve kredi kartı faizlerinde yaşanan yükselişlere işaret etmektedir.

Önümüzdeki dönemde 500 baz puanlık bir faiz artışının yaşanmasıyla beraber politika faizinin yüzde 40 seviyelerine kadar çıktı görüldü. Aralık ayında yapılacak olan 500 baz puanlık artışın 2023 yılını yüzde 45 seviyesinde tamamlaması beklenmekte.

Mevduat

Şu an itibarı ile mevduat faiz oranları yüzde 40-45 aralığında değişkenlik gösterirken 500 baz puanlık bir artışın mevduattaki karşılığının daha düşük, yani 1-2 puan arasında olacağı tahmin edilmektedir.

100 bin TL mevduat sahibinin şu anki aylık faiz getirisi 3500-4000 TL civarındadır. Merkez Bankası’nın beklenen 5 puanlık faiz artışının mevduat faizlerine yansıması ise 1-2 puan arasında olacaktır. Bu da aylık faiz getirisinde 100-200 TL arasında bir artış imkanı sağlamakla birlikte faiz artışı sonrasında 3600 ile 4200 TL arasında bir aylık faiz söz konusu olacaktır.

Şu anda ağırlıklı ortalama kredi kartı faiz oranı 3.66 seviyelerindedir. Bu oran, bankalara göre değişkenlik göstermekle birlikte, beklenen faiz artışına paralel olarak yükselmesi öngörülmektedir.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir