Zatürre Her Yıl 2,5 Milyon Kişiyi Öldürüyor

Bu konuda önemli bir koruyucu önlem, Grip ve Zatürre aşılarının bir arada uygulanmasıdır. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ömer Ayten, bu konuda yaptığı açıklamada zatürrenin belirtilerini ve tedavisini anlattı.

Korunmada Hijyen Çok Önemli

Hastalıktan korunmanın en önemli kuralı kişinin öz hijyenine dikkat etmesi ve bağışıklık sistemini koruması ve zatürreye yakalanmayı kolaylaştıran risk faktörlerinden uzaklaşmaktır.

Ortam hijyenine dikkat edilmesi, stresten kaçınılması, dengeli beslenme alışkanlıklarının benimsenmesi, düzenli uyku düzeninin oluşturulması, alkol ve sigara tüketiminden kaçınılması, aynı zamanda kronik hastalıkların düzenli takip ve tedavi edilmesi gerekir.

Kronik hastalığı bulunan özellikle yaşlı bireyler, kapalı, havasız ve kalabalık ortamlardan mümkün olduğunca kaçınmalıdır. Bu kişiler, özellikle toplu alanlarda maske kullanımına özen göstererek kendilerini korumalıdır.

Grip Ve Zatürre Aşısı Şart

Grip virüsünün hem doğrudan zatürre oluşturma kapasitesi hem de ikincil olarak bakteriyel zatürrelere zemin hazırlama özelliği, grip aşılarının korunma stratejilerinde kilit bir rol oynamasını sağlar. Günümüzde, 6 aydan küçük bebekler dışındaki tüm bireylere, yıllık rutin grip aşısı yapılması önerilir.

Zatürre aşısı, Streptococcus pneumoniae adlı bakterinin neden olduğu zatürreye karşı geliştirilmiş bir aşıdır. Bu nedenle aşı sadece bu bakteriye karşı etkilidir ve diğer mikroorganizmalara karşı koruma sağlamaz. Zatürre aşısı, özellikle 65 yaş ve üzeri tüm yetişkinler ile 19 yaş ve üzerinde ek hastalığı bulunan bireylere (örneğin, BOS kaçağı, kohlear implant, diabetes mellitus, alkolizm, siroz, kronik böbrek yetmezliği (KBY), kronik akciğer hastalığı, kronik kalp hastalıkları, obezite; erişkinde: BMI ≥40, bağışıklık sistem bozukluğu olanlara) yapılması önerilir.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir