Üst Düzey Sağlık Yöneticilerine Deprem Tatbikatı

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, İstanbul’un her iki yakasında peş peşe gerçekleştirdiği deprem tatbikatı ile üst düzey sağlık yöneticilerini deprem farkındalığı ve hazırlıkları konusunda eğitiyor. İstanbul’un Anadolu ve Avrupa yakalarında düzenlenen bu tatbikatlarda, 91 sağlık yöneticisi, gerçekçi deprem senaryolarını birebir tecrübe ediyor.

Tatbikatlar, 27-28 Eylül ve 28-29 Eylül tarihlerinde sürekli olarak devam ediyor ve 48 saat boyunca sürüyor. Üst düzey sağlık yöneticileri, AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) ve UMKE (Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri) ekipleri ile gündüz eğitim seminerlerine katılıyor, akşam saatlerinde ise gerçekçi deprem senaryolarını deneyimliyorlar.

İlk Kez Bu Kadar Kapsamlı Tatbikat Yapılıyor

İlk kez böylesine kapsamlı bir senaryo ile yapılan tatbikatlarda, 300 kişilik bir ekip görev alıyor. Yöneticiler, deprem çantaları ve yiyecekleriyle birlikte tatbikata katılıyorlar ve geceyi UMKE çadırlarında geçiriyorlar.

İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, tatbikatın amacını “Depremin ilk 48 saatinde herkesin ne yapacağını bilinçaltına yerleştirmek ve otomatik tepkileri geliştirmek” olarak açıklıyor. Ayrıca tatbikatın yöneticiler arasındaki dayanışmayı ve deprem sonrası kriz yönetimi yeteneklerini artırmayı hedeflediğini belirtiyor.

Tatbikatta yer alan 91 üst düzey sağlık yöneticisi arasında 65 başhekim bulunuyor. UMKE eğitimi de verilen bu yöneticiler, deprem anında nasıl hareket etmeleri gerektiği konusunda eğitim alıyorlar.

İstanbul’da Evlerin %80’i Depreme Dayanıklı

Prof. Dr. Memişoğlu, toplumun deprem hazırlığına vurgu yaparak, “Deprem anında ne yapılacağını toplum olarak da öğrenmemiz gerekiyor. Nasıl çantamız olmalı, nerede saklanmalıyız, kendimizi korumalıyız. Artık herkesin ev alırken sorması gereken soru, ev depreme dayanıklı mı?” dedi.

İstanbul’daki hastanelerin yüzde 80’inin depreme dayanıklı olduğunu ve büyük bir depreme hazır olduklarını belirten Memişoğlu, sağlık tesislerinin deprem sonrası hizmet verebilmesi için entegrasyon senaryolarının hazır olduğunu da sözlerine ekledi.

UMKE, AFAD ve sivil toplum kuruluşlarına ait araçların da kullanıldığı tatbikatlarda, kesintisiz iletişim için özel bir mobil haberleşme komuta merkezi bulunuyor. Bu merkez, afet sonrası iletişimi sağlayarak koordinasyonu kolaylaştırıyor.

İstanbul’da yapılan bu kapsamlı deprem tatbikatları, şehirdeki sağlık hizmetlerinin ve yönetiminin deprem anında nasıl etkin bir şekilde yönetileceğine dair önemli bir hazırlık olarak dikkat çekiyor.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir