Sosyal Yardım Parasına Zam Geliyor! O Tarihte Maaşlar 7500 TL Yatmaya Başlayacak

Kasım ayı evde bakım maaşı ödemeleri 13 Kasım itibarıyla hesaplara yatırıldı. Ödemelerin yatırılmasının ardından sorgulama işlemleri yapılırken, 4 aylık enflasyon farkı da belli oldu. TÜİK tarafından geçtiğimiz haftalarda yayımlanan veriler kapsamında Ekim ayında 4 aylık TÜFE yüzde 3.43 artış gösterdi. Yıllık bazda ise yüzde 61.36 seviyesine çıktı. 4 aylık enflasyon farkının da belli olması üzerine yapılacak olan zamlar gündeme geldi.

Aylardır gündemde olan memur maaşlarına zam konusunda artık sona geliniyor. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu tarafından son kararın verildiği memur zam oranında 2024’ün ilk yarısında yüzde 15 zam yapılacağı netleşti. Artık 6 enflasyon farkının beklendiği bugünlerde memurlara yapılacak olan zam, Ocak 2024’te netleşecek. Memurlara yapılacak olan zam oranı sosyal yardım parası alanlara da uygulanacak. Böylelikle sosyal yardım paraları da artış göstermiş olacak.

Peki, sosyal yardım paralarına ne kadar zam yapılacak? Evde bakım maaşı Ocak 2024’te kaç TL olacak? Hak sahipleri yeni yıl itibarıyla ne kadar evde bakım maaşı alacak?

Kasım Ayı Evde Bakım Maaşı Yattı!

Kasım ayında hesaplara aktarılacak olan evde bakım maaşı ödemeleri, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan gelen duyurunun ardından yatırıldı. 13 Kasım tarihinde yapılan duyuru kapsamında bakanlık, bu ay toplam 2.8 milyar liralık evde bakım yardımının hesaplara aktarılacağını kaydetti. Tüm hak sahiplerinin hesabına da 5097 TL yatırılacağı iletildi.

Ocak 2024 Evde Bakım Maaşı Kaç TL Olacak?

Memurların maaş zammına göre artan sosyal yardımların miktarı aynı tarihlerde belirleniyor. En son Temmuz ayında memur maaşlarına yüzde 17.55’lik bir zam yapılırken, sosyal yardım paraları da aynı miktarda zam almıştı. Bu nedenle Ocak 2024’te de aynı oranda zam almaları bekleniyor.

Şimdilik toplu sözleşmelerden yüzde 15 zam yapılacak olan memur maaşlarına bir de 6 aylık enflasyon farkı eklenecek. 6 aylık enflasyon farkıyla birlikte toplu sözleşme zammının hesaplanmasıyla memur maaşları da belli olacak.

Enflasyon farkının henüz bilinmediği bugünlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın yaptığı açıklamada yüzde 50 zam beklentisi dikkat çekmişti. Bu nedenle de şu anda beklenti, memurlara ve dolaylı olarak sosyal yardım paralarına da yüzde 50 zam yönünde. Eğer Bakan Işıkhan’ın söylediği gibi bir zam uygulanırsa evde bakım maaşının 5097 TL seviyesinden, 7500 TL seviyesine kadar yükselebileceği düşünülüyor. Ancak söylediğimiz gibi şimdilik enflasyon farkı belli netleşmediğinden bu rakamların hepsi birer tahmin.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir