Akciğer Kanseri Öksürük

Sigara Kullananlar Dikkat! İki Haftadan Fazla Süren İnatçı Öksürüğünüz Varsa

Dünya üzerinde yaşayan ve her yıl 2 milyondan fazla insanın ölümüne neden olan akciğer kanseri en çok erkekleri etkiliyor. Bu konuda bazı bilgilendirmelerde bulunan Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Özlem Er, erken tanının önemine değinerek iki haftadan fazla süren inatçı öksürüklerde mutlaka bir hekime başvurulması gerektiğinin altını çizdi.

Akciğer kanserinin erken evresinde yaşanan öksürük en başta solunum enfeksiyonları olmak üzere birçok hastalıkta da görülebildiği için kişiler çoğu zaman bu duruma sessiz kalabiliyor. Sigara kullanan hastalarında kuru öksürüğü görmezden gelmeleri bu durumu daha da içinden çıkılmaz bir hale getiriyor.

Özellikle iki haftadan uzun süren ve sebebi bilinmeyen kürü ve inatçı öksürükler akciğer kanserinin belirtisi olabiliyor. Teşhisin geç konulması durumunda ise tedavi şansı büyük bir oranda azalıyor.

Akciğer Kanseri Öksürük

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Özlem Er, akciğer kanserinde erken tanının önemine değinerek inatçı öksürüklerde hiç vakit kaybetmeden hemen bir hekime başvurulması gerekliliğinden bahsederek özellikle de 40 yaş üstü erkeklerde kişilerin her yıl düzenli olarak düşük doz bilgisayarlı akciğer tomografisiyle mutlaka taranmaları gerektiğini kaydetti.

Akciğer Kanserinin 10 Belirtisi

– Yeni başlayan veya farklı, kalıcı öksürük
– Öksürük sırasında ya da tükürürken kan gelmesi
– Tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonları
– Omuzda, sırtta veya göğüste gelişen ağrı
– Nefes almada zorluk
– Ses kısıklığı veya hırıltı
– Halsizlik ve bitkinlik
– Boyunda ve yüzde şişlik
– Yutma güçlüğü
– İştah ve kilo kaybı

Özellikle sigara kullananları tetikleyen akciğer kanserine yönelik yapılan araştırmalarda; akciğer kanserinin yüzde 90’ının sigara kullanımına bağlı geliştiği ortaya konuldu. Sigara içenlerde akciğer kanserine yakalanma riski hiç içmeyenlere oranla 20 kat daha fazla olduğu belirtildi.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir