Patlamış Mısır Yiyerek Demansı Engelleyebilirsiniz

Rush Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bir araştırmaya göre günlük olarak patlamış mısır tüketen bireylerin demans hastalığına yakalanma olasılığı daha düşük. Altı yıl süren ve 3.300 kişinin katıldığı bu araştırmada, tam tahıl içeren yiyecekleri daha fazla tüketen bireylerin demans riskinin düşük olduğu belirlendi.

Araştırma, tam tahılların özellikle lif içeriği açısından zengin olduğunu ortaya koydu. Bu lif zenginliği, kan şekerinin yavaş yavaş dolaşıma geçmesini sağlayarak arterlerde plak oluşumunu ve demans riskini artırabilecek iltihaplanmaları önlüyor.

Chicago Sağlık ve Yaşlanma Projesi kapsamında 1993-2012 yılları arasında 10.000 kişiyi takip eden araştırma, ortalama 75 yaşındaki demans olmayan katılımcıları içeriyordu. Her üç yılda bir yapılan anketler ve bilişsel testler sonucunda, tam tahıl tüketenlerin demans riskinin daha düşük olduğu gözlemlendi.

Tam Tahıllı Yiyecekler Öneriliyor

Araştırmacılar; yaş, cinsiyet, eğitim ve sigara içme gibi faktörleri hesaba kattıktan sonra günde üç veya daha fazla tam tahıl tüketen bireylerin bilişsel gerileme oranının daha yavaş olduğunu belirledi. Beslenme uzmanları, günde en az üç porsiyon tam tahıllı yiyecek tüketmeyi öneriyor.

Araştırmacılar, tam tahıl tüketiminin demans riskini azaltma mekanizmasını tam olarak anlamasalar da bunun kan şekerinin düzenlenmesine veya sağlıklı bir bağırsağın desteklenmesine nasıl yardımcı olabileceği konusunda spekülasyonlarda bulundular.

Bu önemli bulgular, demansla mücadelede basit ve lezzetli bir stratejinin olabileceğini gösteriyor. Patlamış mısır gibi tam tahılları diyetinize eklemek, sağlıklı bir yaşam sürme yolunda atılmış küçük ama etkili bir adım olabilir.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir