Metin Uca’yı Öldüren Bu Hastalık Doktorsuz Anlaşılmıyor! Gizli Tehlikenin Pençesinde Olabilirsiniz

Geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren ünlü sunucu ve yazar Metin Uca büyük gündem olmuştu. Uca’nın hayatını neden kaybettiği araştırmalara konu olurken, nedenin “şah damarı tıkanıklı hastalığı” olduğu öğrenildi. Dünyadaki başlıca ölüm nedenlerinden biri olarak da bilinen şah damarı tıkanıklığının ne olduğu sorusu ise araştırmalarda hız kazandı.

Ünlü yazar ve sunucu Metin Uca geçtiğimiz günlerde şah damarı tıkanıklığı nedeniyle hayatını kaybetmişti. Ünlü sunucunun hayatını kaybetmesi hayranlarını ve sevenlerini derin bir yasa boğarken, herkes hastalığının ne olduğunu merak etti. Peki, şah damarı tıkanıklığı nedir? Nasıl fark edilir? Ne kadar sürede öldürür?

Şah Damarı Tıkanıklığı Nedir?

Şah damarı tıkanıklığı tıp dilinde karotis hastalığı olarak da bilinir. Sağlıklı bir atardamar duvarı genelikle pürüzsüz ve esnek bir yapıya sahiptir. Ancak sigara kullanımı, obezite ve yüksek kolesterol şah damarında tehlikeli maddelerin birikimine neden olur. Bu da şah damarı tıkanıklığıyla sonuçlanır.

Şah Damarı Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir?

Sunucu ve yazar Metin Uca, geçtiğimiz günlerde şah damarı tıkanıklığı hastalığı nedeniyle hayatını kaybetti. Her zaman erken dönem fark etmenin mümkün olmadığı bu hastalık, bazen belirti dahi vermiyor. Farkına varılması zor olan bu rahatsızlık genellikle sigara, düzensiz beslenme, yüksek kolesterol ve tansiyon gibi faktörler nedeniyle ilerliyor. Ayrıca tıkanıklık, konuşmada zorluk, hareket ve his kaybı gibi çeşitli sonuçlar görülen bu rahatsızlık özellikle 40 yaş ve üzeri kişilerde görülüyor.

Bir diğer yandan bu rahatsızlık genetik yatkınlığı olan bireylerde de görülürken baş dönmesi, dengesizlik, konuşma problemleri, unutkanlık, kol ve bacaklarda güç kaybı, işitme kaybı gibi belirtiler ise şah damarı tıkanıklığının habercisi.

Şah Damarı Tıkanıklığı Nasıl Tedavi Edilir?

Şah damarı tıkanıklığı genellikle kan sulandırıcı ve damar genişletici ilaçlar ile yapılır. Ancak bu her zaman hasta için etkili olmayabilir. Hastalığın çok ilerlediği durumlarda lokal anestezi ile cerrahi operasyon yapılır. Operasyon sonrasında hasta iyileşir. Ancak yukarıda bahsettiğimiz gibi eğer uzun bir süre farkına varılmadıysa, hasta için çok geç olabilir.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir