Küçük Kızın Kolu Türk Doktorlar Tarafından Ampute Edilmekten Kurtarıldı

Kaş ilçesine yaklaşık 8 kilometre uzaklıktaki Meis Adası’nda, babasının işlettiği dükkânın yük asansörüne kolu sıkışan Valentina Kavvidas, bir tekneyle Antalya’ya getirilerek Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne sevk edildi.

Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı ile Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı ekipleri, Kavvidas’ın kolunun ampute edilmesini engellemek adına başarılı bir operasyon gerçekleştirdi.

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, gazetecilere yaptığı açıklamada, çocuğun Türkiye’deki hastaneye sevki ile Türk bilimine olan güvenin somut bir göstergesi olduğunu ifade etti.

Özkan, normalde çocuğun Meis Adası’ndan Rodos üzerinden Yunanistan’a gönderilmesi gerektiğini ancak ailenin Türkiye’yi tercih ettiğini vurgulayarak şunları söyledi:

‘’Acil servise giriş yaptıktan sonra, çocuğun yaşının küçük olması ve kolunun asansöre sıkışması sonucu yaşadığı travma ciddi bir durumdu. Bu tür durumlarda genellikle kolun kopma riski ya da uzun vadeli komplikasyonlar söz konusu olabilir. Sıkışan kolda bulunan damarlar basınca maruz kalır ve ilerleyen dönemde kesilmesi gerekebilir. Ancak çocuk hemen acil ameliyata alındı ve kolun kesilmesi önlendi. Damarlar rahatlatıldı ve tendonlar dikildi. Şu anda servisimizde birkaç ameliyat daha geçirecek. Kolu kurtarıldı ve çocuk şu anda konuşabiliyor, yemek yiyebiliyor durumda. Bizim için en büyük mutluluk, bilimin her şeyin önünde olduğunu görmek. Türkiye’ye olan güvenleri bizim için büyük bir gurur kaynağı.”

Özkan, çocuğun ilk ameliyatının iki saat sürdüğünü ve bundan sonra başka ameliyatların da yapılacağını ifade ederek, tedavinin bir aylık bir süreci kapsayacağını belirtti.

Çocuğun kolunu tamamen işlevsel hale getirebilmek amacıyla tedaviye devam edeceklerini belirten Özkan, “Meis Adası’ndan geldiğini öğrenince şaşırdım. İlk başta burada bir turistin kaza geçirdiğini düşünmüştüm. Helikopterle farklı bir yere sevk edilebilirdi, ancak Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ni tercih etmeleri bizim için büyük bir onur kaynağıdır. Türk tıbbının dünya genelindeki itibarı için güzel bir somut örnek.” şeklinde konuştu.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir