Türkiye’de Meme Kanseri Görülme Yaşı Dünya Ortalamasının 10 Yıl Altında

Ankara Etlik Şehir Hastanesi Onkoloji Hastanesi, Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında bilinç artırıcı bir etkinlik düzenledi. Etkinlikte meme kanseri hakkında bilgiler paylaşıldı, erken teşhis yöntemleri ve tedavi seçenekleri uzmanlar tarafından ele alındı ve katılımcıların soruları yanıtlandı.

Prof. Dr. Lütfi Doğan, meme kanserinin dünya genelinde giderek artan bir sıklıkla görüldüğünü ifade ederek, “Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, her yıl 20 milyon kadına meme kanseri teşhisi konulması bekleniyor ve her 7-8 kadından birinin meme kanserine yakalanması öngörülüyor” dedi.

Doğan, meme kanserinin ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu vurgulayarak, obezite, endüstriyel beslenme, hareketsiz yaşam, doğum sayısının azalması, emzirme süresinin kısalması gibi faktörlerin bu hastalığın gelişiminde etkili olduğunu söyledi.

Erken Teşhis Edilebilir ve Önlenebilir

“Meme kanseri erken teşhis edilebilir ve önlenebilir bir hastalıktır” diyen Doğan, “Herkesin bu kanserin 20-30 yaşlarında da görülebileceğini ve belirtileri tanıması gerektiğini” belirtti. Ayrıca, klinik muayene, mamografi taramaları ve kendi kendine meme muayenesinin yapılmasının erken teşhise yardımcı olduğunu vurguladı.

Pandemi döneminin tarama programlarını etkilediğini ancak sonrasında toplumsal taramaların hız kazandığını açıklayan Doğan, her bin kadının tarama programına katılmasıyla yaklaşık 10 kadının meme kanserinden kaynaklanan ölümünün önlenebileceğini belirtti.

Türkiye’de meme kanserinin dünya ortalamasının 10 yıl altında görülmesinin nedenlerini genetik farklılıklar ve yaşam tarzına bağlayan Doğan, günümüzdeki tedavi seçenekleri sayesinde gençlerde daha agresif kanser türlerinin bile başarıyla tedavi edilebildiğini söyledi.

Doğan, meme kanserinin kişiselleştirilmiş tedavi seçenekleri ve immünoterapi gibi yenilikçi yaklaşımlarla tedavi edildiğini belirterek, immünoterapinin sağ kalım oranlarını artıran bir yöntem olduğunu sözlerine ekledi.

Ayrıca meme kanseri taramalarının birinci basamak sağlık hizmetlerinin önemli bir parçası olduğunu vurgulayan Aile Hekimi Dr. Yasemin Özbakış, hastaların evde de kendilerine muayene yapamadıkları durumlarda aile hekimlerine başvurabileceklerini belirtti.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir