Kilolu Ama Sağlıklı Algısını Sonlandıran Araştırma: Kanser Riski Yüksek

Yapılan araştırmada ortaya konan bulgulara göre vücut kitle indeksindeki her beş puanlık artışın, kardiyovasküler hastalığı veya tip 2 diyabeti olmayan bireylerde bile obeziteye bağlı kanser riskini yüzde 11 artırdığını belirtiyor.

Yaklaşık 600 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırma, vücut kitle indeksindeki her beş birimlik artışın kanser riskinde yüzde 11’lik bir artışla ilişkili olduğunu ortaya koydu.

Bu sonuçlar “kilolu ama sağlıklı” teorisinin hastalık riski üzerindeki etkisinin çok az olduğunu gösteriyor.

Araştırmaya dahil edilen Birleşik Krallık’taki 344.000 kişilik alt grup incelendiğinde aşırı kilolu veya obez bireylerde, obeziteyle ilişkili kanserlere yakalanma riskinin normal kilolu kişilere göre yüzde 23 daha yüksek olduğu bulundu.

Kilo Tümörlerin Büyümesini Tetikleyebilir

Fazla ağırlık taşımak vücutta çeşitli olumsuz etkilere yol açabilir. Aşırı kilo ve obezite, vücutta iltihaplanmaya yol açabilir ve insülin hormonunun düzensiz bir şekilde salgılanmasına neden olabilir.

Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı’ndan kıdemli araştırmacı Dr. Heinz Freisling bu çalışma, metabolik olarak sağlıklı olan yüksek kilolu bireylerin, yalnızca tip 2 diyabet veya kardiyovasküler hastalığı olmayan kişilerin bile kanser riskinin hala daha yüksek olduğunu gösteriyor. Ancak kişinin aynı zamanda kardiyovasküler hastalıkları da varsa bu kişilerin kanser riskleri daha da artabilir dedi.

13 Farklı Kanser Türü

BMC Medicine dergisinde yayınlanan bir çalışma, obezite ile ilişkilendirilen 13 farklı kanser türüne odaklandı. Bu kanserler arasında menopoz sonrası kadınlarda sıkça görülen meme kanseri, aşırı kilolu olduklarında vücutta yağ tarafından üretilen hormonlarla tetiklenebilen yumurtalık ve rahim kanseri, bağırsak, pankreas, böbrek ve yemek borusu kanseri gibi türler bulunuyor.

Çalışma, obeziteyle ilişkili bu kanserlere yakalanma riskinin vücut kitle indeksindeki her beş birimlik artışla yüzde 11 daha yüksek olduğunu gösterdi. Ancak kardiyovasküler hastalığı olan bireylerde bu riskin yüzde 17 daha yüksek olduğu ortaya çıktı.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir