İngiltere Yeni Covid Varyantı BA.2.86’a Karşı Hızlı Aşı Takviyesi Başlatıyor

İngiltere’deki bu hızlı aşı takviyesi, yetişkin bakım evlerinde yaşayan bireylerle başlayacak ve kısa süre içinde diğer uygun grupları da kapsayacak şekilde genişletilecek. İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda da güçlendirici aşıların kullanıma sunulmasını Eylül ayı başlarına kadar öne almış durumda.

İngiltere’de doğrulanan 34 BA.2.86 varyantı vakasıyla ilgili endişeler devam ediyor ve bu vakaların 28’inin Norfolk bakım evindeki salgının kaynağı olduğu belirlenmiş durumda. Ancak bu yeni varyantın, geçmişteki varyantlardan daha ciddi veya tehlikeli olup olmadığını kesin olarak bilmek için daha fazla araştırma ve veri gerekiyor.

Geçen sonbaharda 50 yaş üstü herkese ekstra doz aşı teklifi yapıldı ancak bu yıl hükümetin aşı danışmanları sadece 65 yaş üstü kişilerin otomatik olarak ekstra doz aşı alması tavsiyesinde bulundu. İngiltere’deki insanlar, 18 Eylül’den itibaren aşılarını almak için NHS web sitesi, NHS uygulaması veya 119’u arayarak rezervasyon yapabilecekler.

Birleşik Krallık’ta Pfizer-BioNTech, Moderna ve Sanofi/GSK gibi farklı şirketler tarafından üretilen bir dizi Covid-19 aşısı kullanılmaktadır. Bu aşılar, Covid-19’un yeni varyantlarına karşı daha etkili olabilmesi için sürekli olarak güncellenmektedir.

İlave dozlar, Covid-19’a karşı bağışıklık korumasını artırma amacı güdüyor ve ağır hastalık veya ölüm riskini azaltmada önemli bir rol oynayabilir. Hangi aşı firmanın ilacı teklif ediliyorsa o aşının alınması tavsiye ediliyor.

BA.2.86 Yeni Covid Varyantı Nedir?

UKHSA’nın son Covid brifingi, Omicron’un bir türevi olan BA.2.86 ile ilgili bir değerlendirme sunuyor. Bu türevin dünya genelinde birçok ülkede görüldüğüne dikkat çekiliyor.

UKHSA Olay Direktörü Dr. Renu Bindra, şunları dile getirdi: “UKHSA bilim ekibi, numunelerin laboratuvar ortamında üretilmesi ve elde edilen kanıtların incelemesi için uluslararası iş birliği içinde yoğun bir çaba sarf ediyor. Ancak güvenilir bir değerlendirme yapabilmemiz için yeterli veriye sahip olmak biraz zaman alabilir gibi görünüyor. Hem Birleşik Krallık’ta hem de dünya genelinde toplumsal bulaşmanın belirli bir derecede yaygın olduğunu görmekteyiz. Bu durumun tam boyutunu belirlemek için çabalıyoruz. Bu sırada, sonbahar aşısı uygun olan herkes için sunulduğunda, bu fırsattan yararlanmak ve aşınızı yaptırmak son derece önemlidir.’’

Şu an için semptomların Covid’in önceki versiyonlarından farklı olup olmadığını kesin bir şekilde söylemek için erken ancak virüsün mutasyonlar yoluyla geçirdiği değişiklikler, Delta’dan Omicron’a geçişle benzer bir hızda gerçekleşiyor gibi görünüyor.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir