Akciğer Kanserinde Tedopi Aşısı Ölüm Oranlarını Azaltıyor

Türk kökenli  Prof. Uğur Şahin’in CEO ve kurucu ortağı olduğu biyoteknoloji firması BioNTech, akciğer kanseri tedavisi alanında önemli bir adım attığını açıkladı. Firma, katılımcıların yaklaşık yüzde 30’unda kanser tümörlerini küçülttüğü gözlemlenen bir ilaç geliştirdiğini duyurdu.

Kanserle mücadele ilaçlarına yönelik çalışmalar devam ederken, aşı geliştirmeye yönelik bilimsel araştırmalar da hız kesmeden sürüyor. Fransa merkezli biyoteknoloji firması OSE Immunotherapeutics, bu alandaki önemli şirketlerden biri olarak öne çıkıyor.

Sonuçlar Pozitif

Milliyet gazetesindeki habere göre Ose Immunotherapeutics adlı şirket, geliştirdiği “Tedopi” isimli terapötik aşının Faz 3 klinik çalışmasında, en yaygın akciğer kanseri türlerinden biri olan KHUDAK (küçük hücreli dışı akciğer kanseri) için ölüm riskini yüzde 41 oranında azalttığını duyurdu.

Tıp Dergisi ” Annals of Oncology”nde yayınlanan Faz 3 verileri, immünoterapiyi aktive eden T hücreli epitop kanser aşısının, küçük hücreli dışı kanser hastalarının genel hayatta kalımını kemoterapiye kıyasla önemli ölçüde artırdığını gösterdi. Verilere göre Tedopi ile tedavi edilen hastaların 1 yıllık genel hayatta kalma oranı yüzde 44.4 iken kemoterapiyle tedavi edilenlerde bu oran yüzde 27.5 olarak kaydedildi.

Tedopi aynı zamanda standart tedaviye kıyasla hastalara 7.5 ay daha fazla yaşama şansı sundu ve ortalama genel yaşam süresini 11.1 ay artırdı. Hastalığın ilerlemesi sonrası Tedopi uygulanan kişilerde hayatta kalma süresinin 7.7 ay, kemoterapi ile tedavi edilenlerde ise 4.6 ay olduğu belirtildi. Çalışmanın baş araştırmacısı olan Fransa’daki Gustave Roussy Enstitüsü Klinik Araştırma Direktörü Profesör Benjamin Besse, “Tedopi, üçüncü seviyede ilerlemiş ve metastatik KHDAK kanser hastalarında yapılan randomize bir faz 3 çalışmasında hayatta kalma konusunda pozitif sonuçlar gösteren ilk kanser aşısı” şeklinde konuştu.

2024 Yılında Doğrulayıcı Faz 3 Denemesi Başlayacak

OSE Immunotherapeutics İcra Kurulu Başkanı Nicolas Poirier, “Tedopi, klinik çalışmalarda en ileri seviyede olan terapötik kanser aşısıdır. Özellikle anti-tümör bağışıklık tepkilerini yeniden harekete geçirdiğini gösteren sonuçlarımızın klinik önemi bağışıklık sisteminden kaçma eğilimi gösteren hastalarda özellikle ilginçtir” açıklamasında bulundu. Poirier, doğrulayıcı Faz 3 denemesinin 2024 başlarında başlayacağını belirtti. Bu Faz 3 aşamasında binlerce gönüllünün katılımı söz konusudur. Bu gönüllülerden elde edilen veriler ürünün toplumda kullanımı ve ruhsatlandırılması için değerlendirilmektedir.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir