Gençliğinize Güvenmeyin! Öyle Bir Hastalık ki Genç Yaşlı Sosyal Hayatı Sıfıra İndiriyor!

Fizik tedavi uzmanları tarafından verilen son demeçlerde artrit hastalığına dikkat çekildi. Kronik ve ileriyici özelliklere sahip bir hastalık olan artritin tehlikelerinden bahseden uzmanlar, eklem sağlığı hakkında altın değerinde bilgiler verdi.

7’den 70’e herkesin yakalanabileceği bu kronik hastalık hakkında çeşitli korunma yöntemleri ve detaylardan bahseden uzmanlar, “bunu yapmayın” diyerek uyarıda da bulundu. Eklemde ağrılara, şişliklere ve kızarıklıklara neden olarak hareket kabiliyetini kısıtlayan bu hastalık hakkında çeşitli demeçler verilirken, en sık yapılan hatalara değinildi. Peki, eklem problemlerine yol açan artrit hastalığı nedir? Artrit hastalığından nasıl korunulur? Tedavisi nasıl yapılır? İşte uzmanlardan gelen açıklamalar ve alınabilecek önlemler…

Artrit Nedir? Kimlerde Görülür?

Artrit, bir tür eklem rahatsızlığıdır. Eklemlerde açığa çıkan bu rahatsızlık, aslında iltihaba bağlı bir durumdur. Vücut tarafından iltihap üretilmesi sonucunda genellikle ayak bilekleri, diz, kalça ve el bileği ile parmaklarda görülür. Hastanın günlük yaşamını da kötü yönde etkileyen artrit hastalığı, ciddi problemlere de yol açtığından hızla tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.

Artrit hastalığının 5 farklı çeşidi bulunmakla birlikte vücutta yol açtığı problemler şöyledir:

  • Gut artriti: Vücuttan ürik asidin atılamaması sonucu oluşur. Bu maddenin kanda birikmesi nedeniyle açığa çıkan gut artriti, genellikle şeker hastalarında ya da obez kişilerde görülür.
  • Bakteriyel artrit: Bakteriyel artrit eklemlerin çevresinde enfeksiyon oluşması sonucunda ortaya çıkar.
  • Travmatik artrit: Yaşanan travmatik bir olay sonrasında eklemlere kadar alınması durumunda ortaya çıkar. Ağrı ve ödem gibi belirtileri vardır.
  • Osteoartrit: Eklemlerin zaman içinde aşınması sonucu ortaya çıkar. Halk arasında kireçlenme olarak da bilinmesinin yanı sıra genellikle kalça, diz ve ayak bileklerinde görülür.
  • Romatoid artrit: İltihaplı romatizma olarak da bilinen bu türde diğer artrit problemlerine karşın aynı zamanda sistemik bir bağ dokusu hastalığıdır.

Artrit Sosyal Hayatı Sıfıra İndirebilir!

Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanlarının son derece ciddi br hastalık olarak dikkat edilmesi gerektiğini vurguladığı artrit eklemlerde görüldüğünden sosyal hayatı da bir o kadar etileyen bir hastalıktır. Sebep olduğu belirtiler nedeniyle hastalar çoğu zaman sosyal aktivitelere katılamazlar. Eklemlerin yanı sıra kaslar, kemikler ve iç organlar da dahil olmak üzere tüm vücudu etkileyebilir. Yaşam süresini dahi kısaltan bu hastalıkta erken tanı oldukça önemli. Bu yüzden de uzmanların önerilerine göre basit kan tetkikleri ve röntgenle tanı koyulabilecek bu hastalık için sık sık check-up yaptırmak gerekiyor.

Öte yandan artrit hastalığını hareketsiz yaşam, sigara, stres, düzensiz uyku, fazla kilo alımı ya da fazla zayıflık gibi faktörler de etkiliyor. Bu nedenle artrit rahatsızlığı yaşamamak için eklem sağlığına dikkat edilmesi gerekiyor.

Bunu Sakın Yapmayın! 

Artrit rahatsızlığınız olsun ya da olmasın, tüm uzmanlar bu tip durumlarda kesinlikle profesyonel yardımlar alınması gerektiğinin altını çiziyor. Ayrıca yine uzmanlar, tıp dışı herhangi bir tedaviye karşı hastaların “uyanık” olması gerektiğini de söylüyor.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir