Bu Besinler Hafızayı Resmen Tamir Ediyor! Düzenli Tüketen Alzheimer Olmuyor

Hepimizin bildiği üzere yiyecekler, aslında vücudumuzdan çok beynimizin yakıtı! Kaliteli ve sağlıklı yiyeceklerin vücudumuza olan faydaları saymakla bitmeyeceği gibi, beyne olan etkileri de bir hayli önemli. Hatta öyle ki bazı yiyecekler direkt beyinde gerçekleşebilecek çeşitli hastalıkları önlüyor. Bu nedenle de bu değerli yiyecekleri haftada en az 3-4 kez tüketmek büyük ölçüde sağlık getiriyor.

Yaş ilerledikçe ortaya çıkan Alzheimer gibi çeşitli hastalıkları sağlıklı besinlerle önlemek artık mümkün. Bazı gıdalar, beyin fonksiyonlarını desteklemeye yardımcı birçok farklı vitamin ve mineraller içeriyor. Peki bu besinler hangileri? Hafızayı ve konsantrasyonu iyi yönde geliştirecek olan yiyecekler neler? Hangi besinler beyin sağlığı içinsek sık tüketilmeli? İşte detaylar…

Beyni Çalıştıran Yakıt: Sağlıklı Yiyecekler!

Sağlıklı yiyecekler vücut fonksiyonlarının yanı sıra beyin fonksiyonlarının da doğru bir şekilde çalışabilmesi adında son derece önemlidir. Sağlıklı beslenip beynin yakıtı olabilecek yiyecekler tüketmek, Alzheimer gibi çeşitli hastalıkları önlemekte bire bir! Peki bu yiyecekler hangileri? Hangi yiyecekleri tüketmek Alzheimer gibi beyin fonksiyonlarını ve hafızayı etkileyen hastalıklardan korur?

Lif Deposu Yaban Mersini!

Vücutta hızlı bir şekilde sindirilen ve bir o kadar da faydalı olan gıdalar lifli gıdalardır. Yaban mersini de yapısı gereği vitamin, lif ve antioksidan deposudur. Tüketildiğinde beyin fonksiyonlarını olumlu etkilemenin yanı sıra sindirime de yardımcı olur. Bilim insanları tarafından yapılan araştırmalarda, hafızayı güçlendirmesi için her gün 1-1.5 su bardağı kadar yaban mersini tüketmek oldukça önemli.

Ceviz ve Badem!

Şekil itibarıyla beyne benzeyen ceviz ve badem, beyne en iyi gelen gıdalar arasında yer alıyor. Protein, doğal yağ, vitaminler, omega-3 yağ asidi gibi içerikler nedeniyle badem ve ceviz, her gün tüketilmesi gereken gıdalar arasında yer alıyor. Beyin fonksiyonlarında önemli bir rola sahip olan ceviz ve bademi günde 10 gram civarında tüketmek gerekiyor.

Lutein Zengini Besinler Tüketin!

Beynin gelişiminde ve hafızanın güçlenmesinde etkili olan bir diğer besin de lutein içeren besinlerdir. Ispanak ya da lahana gibi koyu yeşil yaprakları olan sebzeler, lutein ismi verilen bir bileşik içerirler. Bu nedenle her hafta ıspanak, brokoli, marul, lahana, maydonoz, kabak, brükel lahanası, karalahana, mısır, bezelye, kırmızı üzüm ve kivi gibi besinleri tüketmek son derece önemli.

Haftada Bir Kez Yağlı Balık Tüketin!

Yüksek yağ oranına sahip balıklar aynı zamanda beyne de bir o kadar faydalı. Alabalık, sardalya, ringa balığı, ton balığı ve uskumru gibi omega-3 açısından zengin besinler tüketmek beynin hafıza kısmında son derece etkili. Bugüne kadar çok sayıda çalışma yağlı balık tüketiminin defans gibi ileri yaşlarda çıkan hastalıklara yakalanma ihtimalini düşürdüğünü gösteriyor. Bu nedenle de yağlı balıkları kış aylarında bol bol tüketmek gerekiyor.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir