Evde Uyuz Nasıl Geçer? Evde Uyuz Tedavisi Nasıl Yapılır?

Son haftalarda Türkiye’de yüzde 30’dan fazla artan uyuz vakaları nedeniyle insanlar endişelenirken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan önemli bir açıklama geldi. Uyuz vakalarının artması üzerine salgın iddiaları ortaya atılırken, Sağlık Bakanı Koca, endişelenecek bir şey olmadığını söyledi. Kısmi bir artış gördüklerini ve geçen yıla kıyasla daha fazla vakanın olduğunu aktaran Sağlık Bakanı, deprem bölgesinde bu artışın daha fazla olduğuna dikkat çekti.

Peki artan uyuz vakalarının sebebi ne? Uyuz hastalığının nedenleri nelerdir? Uyuz hastalığı nasıl yayılır ve evde tedavisi nasıl yapılır?

Uyuz Hastalığı Neden Olur? Uyuz Nedir?

Bir tür cilt hastalığı olan uyuz, hem estetik kaygıları artırır hem de ciltte rahatsızlık hissi yaratır. Vücudumuzda yolunda gitmeyen her şey bizleri rahatsız eder ve bu da önlem ya da tedavi alınması gerektiğini hatırlatır.

Uyuz, dünya genelinde sıkça karşılaşılan bir cilt rahatsızlığıdır. Sarcoptes scabei adlı küçük bir akarın neden olduğu bu hastalık her yaş grubundan insanı etkileyebilir.

Uyuz Hastalığının Belirtileri Nelerdir? Uyuz Nasıl Bulaşır?

Küçük bir akarın cilde yerleşmesi sonucu kaşıntı ve döküntülere neden olan uyuz, bulaşıcı bir hastalıktır. Aynı evde yaşayan kişiler arasında hızla yayılabileceği gibi kişisel eşyaların paylaşımı, kıyafetler, kullanılan bardaklar ve cinsel ilişki yoluyla da bulaşmaktadır.

Uyuz Hastalığı Tedavisi

Uyuz hastalığının tedavisinde kullanılan en etkili yöntemlerden biri sirke kullanmaktır. Sirke, yapısı gereği asidiktir ve antiseptik özelliğiyle uyuz parazitlerini hızla öldürür. Pamuk üzerine damlatarak cilde uygulanmalı ve en az 5 dakika bekletilmelidir. Daha sonra ise ılık suyla temizlenir. Beyaz ya da elma sirkesi tedavide kullanılabilir. Ancak tabi ki de tüm tedaviler bir doktor gözetiminde olmalı, yanlış ve eksik tedavilerden kaçınılmalıdır.

Evde uyuzun temizlenmesi de bir o kadar önemlidir. Kıyafetlere bulaşan bu akarın olduğu her yer temizlenmelidir. Bu nedenle uyuz olunan dönemde kullanılan her şey yıkanmalı, sirkeli su ile ev temizlenmelidir.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir