Mutluluğun Şifresi Bu Hormonlarda Saklı! Ruh Halinizi Yansıtıyor

Hayatımızı sürdür­memizi ve yaşama tutunmamızı sağlayan en önemli duygulardan biri olan mutluluk aslında beyinden salgıla­nan hormonlardan gelmektedir. Bu konuda açıklamalarda bulunan Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz bazı püf noktalarına değinerek kişileri uyarmaktan geri kalmadı.

Psikolojik olarak ‘’kendi­ni iyi ve mutlu hissetme’ hormonu olan serotoninin beyin ve bağırsaklarda üretildiğinin ortaya çıkması ve bunun normal seviyedey­ken kendimizi çok mutlu, huzurlu ve enerjik hissederek yi bir uyku düzenine sahip olunması gerekliliği hatırlatıldı.

Serotonin eksikse ken­dimizi depresif, halsiz, isteksiz, karamsar ve ça­resiz hissetmemiz olasıdır. Özgüven eksikliği, kendimizi beğen­meme, yetersizlik duyguları yaşayarak uykuya dalmakta bile güçlük çekebileceğimiz gibi gece yarısı uyanmalar ve yemek yeme ihtiyacı da görülebilecektir.

Serotonin en çok stresli durumlarda düşük olurken çok fazla şeker ve karbonhidratla beslenme de serotonini düşürebilmektedir.

Hormonlar

Beyinden salgılanan “motivasyon” hormo­nu, duygusal tepkileri kontrol eder, hafıza, dikkat ve odaklanma fonksiyonlarını düzenleyerek insanların hayattan zevk almalarını sağlamaktadır.

Aşk hormonu olarak bilinen oksitosin ise sarılma, yakınlaş­ma, sadakat ve bağlılık hormonudur. Duygu durumumuzu dengeler, kan dolaşımımızı düzen­ler, kortizolü düşürerek stresimizi azaltır, sadakat duygumuzu daha da güçlendirir.

İnsanların kendilerini iyi hissetmesini sağlayan endorfin ise vücuda morfin benzeri etki yaparak kişileri rahatlatır ve yaşamdan alınan zevki daha da arttırır.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir