Elleriniz İstemsiz Titriyorsa Bu Vitamin Sıfıra İnmiş Demektir! Hemen Takviye Yapın

Bazen karnımız çok acıktığında, şekerimiz düştüğünde, çok yorulduğumuzda ya da çok güç kullandığımızda ellerimiz titreyebilir. Çoğu insanın ara ara yaşadığı el titremesi, bazı durumlarda vücudunuzdaki eksiklerin de bir habercisi.

Tıp dilinde “Tremor” olarak bilinen el titremesi ve ritmik titremeler, bir tür sinir sistemi, yani nörolojik bozukluktur. Vücudun hemen her yerinde meydana gelebilecek bu ritmik ve istemsiz titremeye en sık ellerde rastlanır. Vücuttaki çeşitli eksikliklerin habercisi olan el titremesinin nedeni nedir? Hangi vitaminin eksikliği el titremesine neden olur? El titremesi tedavisi nasıl yapılır?

El Titremesi Nedir? El Titremesi Hangi Durumlarda Görülür?

El titremesi çoğu insanın tecrübe ettiği istemsiz bir kas hareketidir. Ritmik olarak gerçekleşen bu hareket, çoğu zaman heyecan, öfke, korku, stres, yorgunluk, vitamin ya da mineral eksiklikleri, fazla kahve ve çay gibi içeceklerin tüketimi nedeniyle yaşanır.

Tremor isimli el titremesi rahatsızlığı aslında genel anlamda günlük hayatınızdaki eylem ve stresin nörolojik etkileridir. Kendi başına yaşamı büyük ölçüde etkilemez, ancak günlük yaşamın zorlaşmasına neden olabilir. Farklı hastalıkların da habercisi olabilecek bu rahatsızlık, aşırı alkol tüketiminde çokça görülür. Ayrıca bazı ilaçların kullanımına bağlı olarak da Parkinson, epilepsi, polinöropati, distoni benzeri hastalıklar da el titremesine yol açmaktadır.

Hangi Vitaminin Eksikliği El Titremesine Neden Olur?

Yaygın olarak B12 vitamininin eksikliği, vücutta ve ellerde ritmik titremelere neden olur. B12 vücutta DNA sentezi, eritrosit üretimi, sinir doku yenilemesi gibi önemli görevler gören bir vitamindir. Bu nedenle B12 alımı son derece önemlidir ve ellerinde titreme görenler, doktor kontrolüyle birlikte B12 takviyesi almalıdır.

Hangi Besinlerde B12 Vitamini Var?

B12 vitaminini takviye olarak alabilmenin yanı sıra çeşitli gıdalardan da faydalanabilirsiniz. B12 zengini gıdaları diyetinize ekleyerek el titremesi gibi rahatsızlıklardan korunabilirsiniz. İçerik olarak B12 deposu olup diyet listenize ekleyebileceğiniz besinler şunları:

  • Dalak, karaciğer ve benzeri sakatatlar
  • Karides, istiridye ve midye gibi kabuklu deniz mahsülleri
  • Ton balığı, alabalık, uskumru ve ringa balıkları
  • Peynir, süt, yoğurt ve çeşitlerini içerek süt ürünleri
  • Yumurta

B12 Eksikliği Belirtileri Neler?

B12 vitamininin eksikliği ellerde titremeye neden olmanın yanı sıra kendini farklı semptomlarla da gösterebilir. Eğer el titremesinin yanı sıra aşağıdaki belirtiler varsa, B12 eksikliğiniz olabilir. Ancak yine de el titremesi, başka hastalıkların da habercisi olabileceğinden, doktorunuza danışmanız en sağlıklısı olacaktır.

  • Kansızlık. Kansızlığa bağlı çarpıntı, çabuk yorulma, güçte azalma, halsizlik, konsantrasyon bozuklukları ve göz kararması.
  • Dilde kızarıklık, yanma hissi, ağız içi yara oluşumu, bacaklarda gece kasılmaları ve ishal
  • Ayak, bacak, kol ve ellerde karıncalanma, uyuşma hissi, zihinsel fonksiyonlarda bozulmalar
  • İleri yaşlarda hafıza kaybı, unutkanlık, emilim ve depolamada azalma, ileri yaşlardaki kişilerde depresyon.
  • Metabolizmada yeni hücrelerin sentezlenmesinin engellenmesi nedeniyle yavaşlama.
  • Saç dökülmesi.

Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir